Krachtigste computer van België zorgt voor stillere vliegtuigen

Krachtigste computer van België ontworpen en geïnstalleerd door Nederlandse ClusterVision

Brussel, 14 april 2004 - Het Belgische centrum voor luchtvaartonderzoek Cenaero heeft de krachtigste computer van België in gebruik genomen. De computer telt maar liefst 176 Intel® processors en kan een miljard berekeningen per seconde uitvoeren. Cenaero zal deze krachtpatser onder andere gebruiken om de luchtstromen rond complexe vormen als het landingsgestel van vliegtuigen in kaart te brengen en zo de geluidsniveaus te voorspellen en te reduceren. Volgens de vooraanstaande lijst van 500 krachtigste computers* ter wereld, zou deze supercomputer als eerste Belgische terug te vinden zijn in de top 250 - daarmee is het de krachtigste computer in België. De computer werd ontworpen en samengesteld door het Nederlandse ClusterVision.

ClusterVision installeerde de Belgische supercomputer in samenwerking met NEC High Performance Computing Europe. Het systeem bestaat uit een cluster (groep) van 85 servers en 3 redundante controle- en opslagservers. Die zijn zo opgesteld dat wanneer één server het laat afweten, een andere het onmiddellijk overneemt. Met zijn 176 Intel Xeon 3.06 GHz processors, 176 gigabyte aan werkgeheugen en 15 terabyte aan opslagcapaciteit, kan de computer een theoretische piek halen van maar liefst 1 miljard berekeningen per seconde.

Al die rekenkracht hebben de ingenieurs van Cenaero nodig voor de moeilijke berekeningen die moeten leiden tot nieuwe ontwerpen voor vliegtuigrompen en motoren. Daarnaast zal de supercomputer gebruikt worden voor simulaties van luchtstromen rond complexe vormen, zoals het landingsgestel en de motorophanging van vliegtuigen. Die simulaties kunnen niet alleen het voortgebrachte geluid voorspellen maar de ingenieurs ook helpen om de geluidsoverlast te beperken.

Dr. Michel Delanaye, general manger van Cenaero: "Deze nieuwe computer - de snelste in België zo blijkt- zal onze onderzoekers en ingenieurs in staat stellen om de meest complexe simulaties en ontwerp-uitdagingen aan te gaan. Deze investeringen zijn mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Waalse gewest en het Europese FEDER fonds."