De Unie


Laatste nieuws
De Unie: nivellerende werking Zuivel CAO

Assen, 14 april 2004 - De Unie beschouwt het bereikte CAO akkoord in de Zuivel als een onderhandelingsresultaat, terwijl FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond het als een principeakkoord aan hun leden voorleggen. De Zuivelwerkgevers en de andere bonden hebben gekozen voor een bonus in centen in plaats van procenten. Unie-bestuurder Bob Bergsma is hier principieel op tegen.

De Unie zal het resultaat neutraal voorleggen aan haar leden. De resultaatafhankelijke uitkering is vastgesteld als een nominaal bedrag (500 euro bruto) in plaats van de door De Unie gevraagde percentuele verhoging. Een nominale uitkering werkt nivellerend en leidt uiteindelijk tot nog meer koopkrachtverlies bij de midden- en hogere inkomens, aldus Bergsma.

De nieuwe CAO gaat in op 1 april 2004 en heeft een looptijd van een jaar. De resultaatafhankelijke uitkering is gekoppeld aan het ziekteverzuim in de bedrijfstak in 2004. Uitgangspunt is dat er geen negatief significante afwijking van het ziekteverzuimpercentage van 5%, het niveau van 2003, zal zijn. Deze uitkering zal in twee gelijke delen van 250 euro in juli en december 2004 worden uitbetaald.

woensdag, 14 april 2004