Gemeente Amersfoort

Wethouder Eerdmans presenteert eerste resultaten project Zwemvaardigheid

datum: 6 april 2004

Om verdrinking van jonge kinderen te voorkomen stimuleert het ministerie van Onderwijs de uitvoering van projecten zwemvaardigheid. Het ministerie heeft een aantal gemeenten uitgenodigd hieraan mee te werken. In opdracht van de gemeente startte de NV SRO begin 2003 een project in Amersfoort. Op woensdag 14 april presenteert wethouder Eerdmans de resultaten van het eerste jaar aan de pers.

De presentatie vindt plaats in de Bisschopszaal en het 50-meterbad van het Sportfondsenbad aan de Bisschopsweg 175 in Amersfoort.

Programma:
14.45 uur: ontvangst in de Bischopszaal
15.00 uur: toespraak wethouder Eerdmans
15.10 uur: vertoning voorlichtingsvideo
kijken naar zwemles van het project in 50-meterbad en uitreiking Zomer-zwem-Pas
15.15 uur: aan een aantal (net) gediplomeerden van het project door de wethouder
15.35 uur: beantwoorden persvragen in de Bisschopszaal

Zwem-A
Nederland is een land met veel water. Jaarlijks verdrinken circa 80 kinderen onder de 12 jaar. De eisen voor het diploma Zwem-ABC zijn opgeschroefd. Kinderen met dit diploma kunnen zich redden als zij onverwacht in het water vallen. Maar niet alle kinderen halen dat diploma tijdens het schoolzwemmen. Vooral allochtone kinderen hebben voordat zij met school gaan zwemmen nog geen enkele zwemervaring opgedaan. Zij moeten dus eerst nog wennen aan het omgaan met water. Bij het schoolzwemmen krijgen de leerlingen in twee jaar 32 klokuren zwemles. Voor kinderen zonder enige zwemervaring is het bijna onmogelijk om in die 32 uur het Zwem-A van het Zwem-ABC te halen. Bij particuliere zwemlessen hebben kinderen gemiddeld 40 lesuren nodig.

Rendement schoolzwemmen verhogen
Het project Zwemvaardigheid heeft tot doel dat alle leerlingen van de basisschool minimaal het
Zwem-A halen. Hiertoe wordt onder meer het rendement van het schoolzwemmen verhoogd. Zo krijgen leerlingen van scholen met relatief veel allochtone leerlingen in kleinere groepen les, waardoor de kinderen meer persoonlijke aandacht krijgen. Leerlingen die na het schoolzwemmen nog geen diploma hebben, krijgen op woensdagmiddag extra lessen aangeboden. Verder worden ouders van jonge kinderen geïnformeerd over het belang van zwemles. Het rendement van schoolzwemmen neemt aanzienlijk toe als ouders hun kinderen al op zwemles doen of zelf met hen gaan zwemmen voordat het schoolzwemmen begint. Al is het maar om de kinderen aan het water te laten wennen. De informatie wordt bijvoorbeeld gegeven door de scholen, de GGD en de cursussen inburgering voor nieuwkomers.
De resultaten van deze activiteiten presenteert de wethouder op 14 april.