Perdu

'Le Sang d'un Poète' - Jean Cocteau (1930)

Sec cinéma in Perdu. Eerst echter een Fractiecorrectie: Jacques Cocteau is niet een historische figuur, "Jacques Cocteau" is een ongelukkig samentreksel. Onze excuses voor de lachwekkende fout.

Jean Cocteau in 1930: dichter/surrealist, kreeg de mogelijkheid een film te maken, uit een miljoen Franse francen, en een puur poëzie genererende geest. Het resultaat van de trial-and-error onderneming, was een film die productioneel zo dicht op de huid van de maker zelf zat, zo dicht dat het bloed trok, dat iedere poging creatie en creator in een objectiverende filmtitel te verwijderen van elkaar, misleidend zou zijn tot het punt van dood door verraad. Dat zal poeet-pur-sang Cocteau zeker zo hebben ervaren. Het resultaat was eenvoudig 'Le Sang d'un Poete'.

In een tijd waarin kunstenaars hun creaties "nimmer meer" durven beschouwen als liquide substantie dat hen eens (of nog steeds) door de aderen stroomde, staat een kunstwerk als dat van Cocteau in een naïef licht: poezie is niet te vereenzelvigen etc. Nu, Perdu mag u graag animeren, in onze boekhandel ligt surrealistisch werk onder een helwitte spot momenteel, en vanavond dus bedient een enkelvoudige beamer 'de zaal' van bijzonder heus 'bloed van een dichter'.

Daniel Singelenberg, docent op de Filmacademie Amsterdam en Cocteau-specialist, zal de film van een uitgebreide introductie voorzien.

Aanvang: 20.30 u (zaal open 20.00 u)
Entree: 6/5 euro
Reserveren: telefoon 020-4220542
email perdu@perdu.nl
Adres: Kloveniersburgwal 86

Klik op onderstaande link om verwijderd te worden van de perdu mailing list .
http://www.perdu.nl/sublite/subscribe.pl?persbericht@nieuwsbank.nl