Crucell N.V.

Published: 08:00 14.04.2004 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell maakt resultaten eerste kwartaal 2004 bekend

Leiden, 14 april 2004 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) maakte vandaag zijn financiële resultaten bekend over het eerste kwartaal van 2004. De omzet van Crucell over het eerste kwartaal bedroeg 4,0 miljoen (USD 4,9 miljoen) tegenover 2,1 miljoen (USD 2,6 miljoen) over hetzelfde kwartaal in 2003. Deze stijging is voornamelijk het gevolg van omzet die werd geboekt op de overeenkomst met Aventis Pasteur voor het gezamenlijk ontwikkelen van een nieuwe generatie griepvaccins, van extra licentie-inkomsten en overige omzet. Het nettoverlies voor de onderneming over het kwartaal bedroeg 7,0 miljoen (USD 8,5 miljoen), tegenover 3,6 miljoen (USD 4,4 miljoen) over hetzelfde kwartaal vorig jaar. De stijging is hoofdzakelijk het gevolg van de 'non-cash' kosten die verband houden met de optieregelingen. De liquide middelen namen in het eerste kwartaal 1,0 miljoen (USD 1,2 miljoen) toe tot 88,2 miljoen (USD 107,4 miljoen).

"Onze netto kasstroom (de 'cash burn') is de belangrijkste financiële indicator voor het managen van Crucell," aldus Chief Financial Officer Leon Kruimer. "We hebben onze doelstelling de omzet in het eerste kwartaal te doen stijgen, weten te realiseren en ondanks dat we ChromaGenics hebben gekocht voor 4,0 miljoen in cash, zijn onze reserves aan liquide middelen gestegen." Chief Executive Officer Ronald Brus voegde hieraan toe: "Crucell heeft aangegeven de omzet te vergroten terwijl we tegelijkertijd aanzienlijk blijven investeren in de ontwikkeling van onze vaccins. Onze ontwikkelingsprogramma's hebben nu de hoogste prioriteit. Als richtlijn voor onze 'cash burn' houden we voor 2004 nog steeds 20 - 25 miljoen aan, wat de aanzienlijke investeringen in onze productontwikkeling reflecteert."

Belangrijke gebeurtenissen eerste kwartaal 2004

Aventis Pasteur en Crucell kondigden een strategische overeenkomst aan om nieuwe griepvaccins op basis van PER.C6(TM)-technologie te gaan ontwikkelen en op de markt te zetten. Crucell en de Aeras Global TB Vaccine Foundation kondigden een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aan voor de preklinisch en klinisch onderzoek van kandidaat-vaccins tegen tuberculose (TBC). Het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) besloot de ontwikkeling van Crucell's kandidaat-vaccin tegen malaria te ondersteunen. Crucell's PER.C6(TM)-licentieprogramma werd verder versterkt door nieuwe overeenkomsten met Biogen Idec, NeoTropiX Inc en ML Laboratories. Pfizer Animal Health nam een optie op een op basis van PER.C6(TM)-technologie te ontwikkelen veterinair vaccin tegen het West-Nijlvirus bij paarden. Crucell rondde de overname van ChromaGenics B.V. af, waardoor de STAR(TM) technology beschikbaar kwam voor de eiwit-produktieactiviteiten. Dr. Ronald H.P. Brus werd met ingang van 26 januari 2004 benoemd tot President, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur, na het aftreden van oprichter van Dinko Valerio, een van de medeoprichters van Crucell. Chief Scientific Officer Dr. Jaap Goudsmit werd ook benoemd in de Raad van Bestuur. Dr. Jean-Yves Guichoux (Executive Vice President Development), Arthur Lahr (Vice President Business Development) en René K. Beukema (General Counsel en Corporate Secretary) werden in januari 2004 benoemd tot lid van het Management Committee (voorheen Executive Committee genoemd).

Kerngetallen eerste kwartaal 2004
( miljoen, behalve nettoverlies per aandeel)

Q1 2004

% verandering
Q1 2003
Omzet
4,0
90%
2,1
Nettoverlies
(7,0)
94%
(3,6)
Nettoverlies per aandeel(basaal en verwaterd)
(0,19)
90%
(0,10)

Liquide middelen:
31 maart 2004
31 december 2003

88,2

87,2

Toelichting op de financiële resultaten
Omzet
De omzet van Crucell over het eerste kwartaal van 2004 bedroeg 4,0 miljoen (USD 4,9 miljoen), tegenover 2,1 miljoen (USD 2,6 miljoen) over dezelfde periode in 2003. De licentie-inkomsten over het eerste kwartaal van 2004 bedroegen 2.8 miljoen (USD 3.4 miljoen), tegenover 1.7 miljoen (USD 2.1 miljoen) in the eerste kwartaal van 2003. De licentie-inkomsten bestonden uit aanvangsbetalingen op nieuwe contracten en jaarlijkse en overige betalingen uit bestaande contracten. De inkomsten uit de overeenkomsten met Pfizer Animal Health, de Aeras Foundation en het NIAID worden als uitgestelde omzet geboekt, omdat hieraan voorwaarden zijn verbonden ten aanzien van toekomstige prestatie verplichtingen. De vooruitbetaling die wij in het kader van de overeenkomst met Aventis Pasteur in januari 2004 hebben ontvangen, is eveneens als uitgestelde ('deferred') omzet geboekt en wordt over de duur van de samenwerkingsovereenkomst als omzet worden geboekt.

Overheidssubsidies en andere inkomsten bedroegen 1,2 miljoen (USD 1,5 miljoen) over het eerste kwartaal, ten opzichte van 0,4 miljoen (USD 0,5 miljoen) over dezelfde periode vorig jaar. De stijging is voornamelijk te danken aan productieactiviteiten en het aan partners afleveren van vaccins voor klinisch onderzoek.

De omzet van Crucell wordt bepaalt door betalingen op contractuele overeenkomsten, waardoor de omzet per kwartaal sterk kan fluctueren.

Resultaten
Het nettoverlies over het eerste kwartaal bedroeg 7,0 miljoen (USD 8,5 miljoen), ofwel 0,19 nettoverlies per aandeel (USD 0,23). Over het eerste kwartaal van 2003 bedroeg het verlies 3,6 miljoen (USD 4,4 miljoen), ofwel 0,10 nettoverlies (USD 0,12). De stijging ten opzichte van het zelfde kwartaal vorig jaar is het gevolg van de 'non-cash' kosten die verband houden met de optieregelingen van de onderneming.

De totale kosten van research & development (R&D) over het eerste kwartaal van 2004 bedroegen 6,5 miljoen (USD 7,9 miljoen), tegenover 4,0 miljoen (USD 4,9 miljoen) in het eerste kwartaal van 2003. De verkoopkosten en algemene kosten, over het eerste kwartaal van 2004 bedroegen 4,1 miljoen (USD 5,0 miljoen), tegenover 1,6 miljoen (USD 1,9 miljoen) over hetzelfde kwartaal in 2003. Deze kosten stegen deels als gevolg van aanpassingen in onze optieregelingen in het eerste kwartaal van 2003, wat resulteerde in een eenmalige, non-cash vermindering van salariskosten van circa 2,3 miljoen.

Kasstroom en liquide middelen
Het totaal aan liquide middelen steeg in het eerste kwartaal van 2004 met 1,0 miljoen (USD 1,2 miljoen). In totaal beschikt Crucell per ultimo maart 2004 over 88,2 miljoen (USD 107,4 miljoen) aan kasgelden en direct opeisbare tegoeden. De kasstroom uit operationele activiteiten over de eerste drie maanden van 2004 bedroeg 5,1 miljoen (USD 6,2 miljoen). Deze positieve operationele kasstroom was voornamelijk te danken aan de aanvangsbetaling door Aventis Pasteur als onderdeel van de overeenkomst inzake het gezamenlijk ontwikkelen van een griepvaccin. Investeringen over de eerste drie maanden van 2004 bedroegen 4,6 miljoen (USD 5,6 miljoen). Dit reflecteert grotendeels de overname van ChromaGenics B.V. in maart 2004. Financiële activiteiten van de onderneming brachten in het eerste kwartaal van 2004 een totaal van 0,4 miljoen (USD 0,5 miljoen) op. Dit reflecteert voornamelijk inkomsten uit sale & lease-back activiteiten van productieapparatuur. Crucell verwacht winstgevend te worden zodra er producten op de markt worden gebracht gebaseerd op Crucell's technologie.

Noot: Euro's zijn omgerekend naar Amerikaanse dollars volgens de wisselkoers op 31 maart 2004: 1,2178.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6(TM) technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6(TM) technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en heeft momenteel 180 medewerkers. Crucell staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States.

Voor de PDF-versie van dit bericht, inclusief financieel overzicht, klik op de volgende link:

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Leonard Kruimer
Chief Financial Officer
Tel. +31-(0)71-524 8722
Fax.+31-(0)71-524 8935
l.kruimer@crucell.com

Crucell N.V.
Elizabeth Goodwin
Director Corporate Communications
Tel. +31 (0)71 524 8718
Fax.+31-(0)71-524 8935e.goodwin@crucell.com