Provincie Utrecht

Leidraad voor beoordeling projectaanvragen cultuurconvenant

Persbericht

Gemeenschappelijk persbericht gemeente en provincie Utrecht

13-4-2004 - De adviescommissie van gemeente en provincie Utrecht heeft haar onafhankelijk oordeel uitgesproken over de meerjarige subsidieverzoeken voor het cultuurconvenant 2005 - 2008. Het college van burgemeester en wethouders en het college van gedeputeerde staten nemen dit advies als leidraad voor het uit te voeren beleid ten aanzien van de culturele instellingen in stad en regio.

De gemeenschappelijke adviescommissie van deskundigen, onder voorzitterschap van de heer Paul Schnabel tijdelijk ingesteld door de beide colleges, heeft de subsidieaanvragen inhoudelijk en op gelijke wijze beoordeeld. Gekeken is niet alleen naar de kwaliteit en organisatiekant van de afzonderlijke projectaanvragen maar ook naar de samenhang en de betekenis voor het culturele klimaat. Het gaat om 46 subsidieaanvragen van 44 verschilende instellingen in de categorieën beeldende kunst, muziek, theater, dans, film en multi-disciplinair.

Naar het oordeel van de commissie zijn 26 aanvragen subsidiabel en 20 aanvragen niet subsidiabel. De commissie heeft afgezien van nadere prioriteitstelling. Naar de mening van de commissie hoort dit thuis bij het bestuur. Het vereist een beleidsvisie op het totale kunstbestel in stad en regio en inzicht in onderhandelingsposities. In totaal is ruim 3,1 miljoen Euro subsidie aangevraagd bij de provincie en ruim 5,8 miljoen Euro bij de gemeente.

Het advies van de commissie bepaalt mede de bestuurlijke inzet per culturele instelling tijdens de gesprekken met het rijk over het af te sluiten convenant. In mei komt het college van burgemeester en wethouders met een strategische notitie "Beleidsinzet" die in juni voor advies aan de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling zal worden voorgelegd. Deze notitie is een belangrijke bouwsteen voor het bepalen en toewijzen van de subsidies naar de aanvragers binnen de stad Utrecht. De provincie Utrecht gebruikt de adviezen van de onafhankelijke commissie komend najaar, wanneer het nieuwe Cultuurprogramma 2005-2008 wordt opgesteld. Het Cultuurconvenant Midden Nederland wordt naar verwachting in december 2004 met het rijk ondertekend.

Laatst gewijzigd op 04/13/2004 02:39:07 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl