Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MANON DE BOER
SYLVIA KRISTEL - PARIS
Filmtheater Rialto, 6 mei 2004 20.15 uur

Als onderdeel van de tentoonstelling SOMETHING HAPPENED - de Centrale presentatie van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) op de KunstRAI - toont Manon de Boer haar nieuwe werk SYLVIA KRISTEL - PARIS (2003) op 6 mei a.s. eenmalig in Filmtheater Rialto. Het is de eerste keer dat de film in Nederland vertoond wordt. Aansluitend ondervraagt de jonge filmmaakster Nanouk Leopold de kunstenaar over haar nieuwe werk. Sylvia Kristel is bij deze eerste screening aanwezig.

Manon de Boer (1966, Kodaicanal, India) heeft de afgelopen jaren reeksen video- en filmwerken gemaakt die gebaseerd zijn op verhalen en herinneringen van personen uit haar directe omgeving. Door deze personen diverse keren dezelfde herinneringen te laten vertellen, blijkt hoe subtiel de accenten in de verhalen veranderen en hoe de menselijke verbeelding met de herinnering aan de haal gaat.

In de film Sylvia Kristel - Paris verhaalt de actrice over de woelige periode van het begin van haar carrière toen als zij als jong meisje in de Parijse filmwereld belandde. In 40 minuten vertelt zij Manon de Boer twee keer achter elkaar het verhaal van haar start als actrice. Tweemaal het relaas over naïviteit en berekening, over financiële en amoureuze perikelen. En beide keren met verschillende accenten. "Anamnese of amnesie, wat interesseert de kunstenares het meest? Een helende reconstructie van het verleden, of het accepteren van hiaten? Is het haar ambitie om te ontdekken wat echt gebeurt is in de biografie van Sylvia Kristel of wil ze juist aantonen hoe machteloos we staan tegenover een haperend geheugen?" (Edwin Carels).

Manon de Boer maakte in het najaar van 1999 haar eerste Nederlandse solotentoonstelling onder de titel 4 Takes in SMBA. De film Sylvia Kristel - Paris wordt als onderdeel van de SMBA KunstRAI presentatie Something Happened op donderdag 6 mei eenmalig vertoond in Filmtheater Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam. Aansluitend vindt een interview met Manon de Boer plaats door de jonge filmmaakster Nanouk Leopold (Îles Flottantes). Sylvia Kristel is aanwezig.

Aanvang: 20:15 uur. Reserveren: telefoon 020 - 6623488.

Voor meer informatie, het persbericht van Something Happened en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, 1016 NN AMSTERDAM. Telefoon 020 - 422 0471, Fax 020 - 626 1730, E-mail office@smba.nl


---- --
---