CENTRAALFONDSVOLKSHUISVESTING

Corporatiesector in 2003 opnieuw verbeterd

Corporatiesector in 2003 opnieuw verbeterd

De financiële positie van de woningcorporatiesector is opnieuw verbeterd en kan als stabiel worden omschreven. Dit meldt het Centraal Fonds Volkshuisvesting in zijn jaarverslag over 2003. Het aantal financieel zwakke corporaties is opnieuw gedaald van 27 in 2002 naar 23 in 2003. Daarnaast wordt gewerkt aan de afronding van een drietal saneringen. In 2003 zijn geen nieuwe verzoeken om saneringsteun ingediend. Evenmin zijn verzoeken om projectsteun ingediend. Verzoeken om saneringsteun worden in 2004 niet verwacht, wel bestaat de mogelijkheid dat corporaties inspelen op de mogelijkheid om via een vereenvoudigde procedure in de loop van 2004 projectsteun aan te vragen. Deze steun is bedoeld voor corporaties die met een omvangrijke taak werkzaam zijn in de herstructurering.

Uit het jaarverslag van het Centraal Fonds blijkt dat het aantal corporaties is afgenomen van 579 naar 552 in 2003. Tezamen bezitten zij 2,4 miljoen huurwoningen. Het marktaandeel van corporaties is in 2003 ongeveer gelijk gebleven, een kleine 37% van de totale woningvoorraad. Het weerstandsvermogen is gestegen tot 15,1 miljard euro op basis van de historische kostprijs en 33,2 miljard euro op basis van de door corporaties opgegeven bedrijfswaarde. Het Fonds corrigeert dit weerstandsvermogen en vergelijkt dit vervolgens met het door hem bepaalde minimaal noodzakelijk weerstandsvermogen. De daaruit voortvloeiende toekomstige investeringscapaciteit is licht gegroeid van 10 miljard euro naar 10,9 miljard euro.

De verbetering van de vermogenspositie is vooral een gevolg van de winst uit verkoop van huurwoningen, gecompenseerd door onrendabele investeringen bij nieuwbouw. Voor de komende jaren wordt een verdere verbetering verwacht. Opvallend zijn opnieuw de sterk gestegen bedrijfslasten bij de corporaties. Het Fonds heeft hiervoor zeer sterk de aandacht gevraagd van besturen en raden van commissarissen in de corporatiesector. Naast de beoordeling van de financiële positie heeft het Fonds in 2003 ook een aantal deelonderzoeken gedaan bij financieel gezonde woningcorporaties. Deze onderzoeken maken deel uit van de uitbreiding van het financiële toezicht. Daarbij is aandacht besteed aan corporaties met een hoog negatief jaarresultaat, een dalend verloop van het weerstandsvermogen en de ontwikkeling van de bedrijfswaarde. Daarnaast heeft het Fonds in 2003 voor het eerst rendementskengetallen gepubliceerd op basis van de door het Fonds voorgestane bedrijfswaarde. Dit zal dit voorjaar een vervolg krijgen.

Het Fonds vraagt in zijn jaarverslag opnieuw de aandacht voor de verbetering van de kwaliteit van de informatievoorziening. In een tweetal publicaties kwam naar voren dat de informatievoorziening van besturen zowel naar de eigen raden van commissarissen als naar de externe toezichthouder(s) verbetering behoeft. In het ene onderzoek werd een analyse gepleegd van de door corporaties aangegane verbindingen. Niet alleen dient de informatievoorziening te worden verbeterd, maar ook moet meer gewerkt worden aan concrete stappen voor integraal risicobeheer. In het andere onderzoek ging het om inzicht te verkrijgen in het feitelijk functioneren van de interne toezichthouders bij woningcorporaties. Naast de informatievoorziening vielen het gebrek aan zelfevaluatie op en de beperkte taakopvatting bij de interne toezichthouder. De sector is ten aanzien van dit laatste gevraagd daar de komende twee jaar met concrete verbeteringen te komen.

In het kader van het rechtmatigheidtoezicht zijn naast de reguliere activiteiten voor de Minister van VROM de statuten van alle corporaties opnieuw beoordeeld als gevolg van een wijziging in de regelgeving. Dit heeft nagenoeg geheel in het verslagjaar kunnen plaatsvinden.

Het Centraal Fonds is een Zelfstandig Bestuursorgaan en treedt op als adviseur van het Ministerie van VROM. Taken zijn het houden van financieel en rechtmatigheidtoezicht op woningcorporaties, de sanering van financieel zwakke corporaties en het verlenen van financiële steun aan volkshuisvestingsprojecten.

Naarden, 13 april 2004

14 apr 04 08:31