Novem

14-04-2004
Tweede Kamer akkoord met fusie Senter en Novem

De Tweede Kamer stemde woensdagochtend 7 april in met de integratie van Senter en Novem tot een voorlopig nog tijdelijk agentschap met de naam SenterNovem. Een belangrijke reden voor deze samenvoeging is de forse overlap van de twee agentschappen op het gebied van beleidsterreinen en doelgroepen. Begin maart schreef minister Laurens Jan Brinkhorst in een brief aan de Tweede Kamer Senter en Novem per 1 mei te willen samenvoegen. Deze Kamerbrief volgde op een positief advies van de Departementale Ondernemingsraad (DOR) binnen EZ. Nu heeft dus ook de Tweede Kamer met de integratie tot SenterNovem ingestemd. Zoals de planning er nu voor staat, is SenterNovem per 1 januari 2006 een definitief agentschap.

Overeenkomsten tussen Senter en Novem

Er zijn diverse overeenkomsten te onderkennen tusse Senter en Novem, waaronder:

* opereren op de beleidsterreinen energie, milieu en transport;
* het bedrijfsleven als voornaamste doelgroep;
* mede gericht op op kennisinstellingen en de lagere overheden.

Een andere reden voor de fusie is ook dat het aantal EZ-agentschappen de afgelopen jaren fors is gegroeid. Vanaf 1994 was Senter gedurende lange tijd het enige EZ-agentschap. In 2001 werd het aantal agentschappen echter uitgebreid met de EVD, binnen een jaar volgden ook nog Novem en het Bureau voor de Industriële Eigendom. Als laatste werd verder het agentschap Telecom overgenomen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Brief aan de Tweede Kamer van de minister van EZ over het voornemen tot de instelling van het tijdelijk agentschap SenterNovem. ( Site ) Bekijk de diensten en regelingen van Senter. ( Site )