Gemeente Alkmaar


Alkmaarse gemeenteraad organiseert stadsgesprekken over veiligheid

Alkmaar, 25 maart 2004

De Alkmaarse gemeenteraad organiseert de komende maanden vier stadsgesprekken over het thema veiligheid. In een dialoog met de inwoners van Alkmaar willen de raadsleden zich laten informeren over hoe veilig de Alkmaarders zich voelen en welke ideeën er in de stad leven om de veiligheid te vergroten. De uitkomsten van de stadsgesprekken worden gebruikt voor het maken van nieuw beleid op het gebied van veiligheid. Het eerste stadsgesprek vindt plaats op woensdag 14 april aanstaande.

Veiligheid is vandaag de dag een `hot item', ook in Alkmaar. Veel mensen hebben het gevoel dat de samenleving steeds onveiliger wordt, terwijl de cijfers deze beleving niet altijd onderschrijven. De Alkmaarse gemeenteraad wil zich daarom een betrouwbaar beeld vormen van de veiligheid in de stad, en met name van de mate waarin burgers zich (on)veilig voelen. Om een dialoog over dit onderwerp te starten tussen raadsleden en bevolking én tussen inwoners onderling, organiseert de gemeenteraad de komende maanden vier stadsgesprekken rond het thema veiligheid.
Centraal daarbij staat de vraag wat overheid én inwoners kunnen doen om de veiligheid in de stad te vergroten.

De stadsgesprekken vormen de opmaat voor de besluitvorming rond de Kadernota Veiligheid 2004. In deze nota stelt de gemeenteraad de uitgangspunten en prioriteiten vast voor het veiligheidsbeleid in de komende jaren. De resultaten van de stadsgesprekken vormen dan ook een belangrijke basis voor het te formuleren veiligheidsbeleid. De thema's van de eerste drie stadsgesprekken zijn:
- veiligheid in de buurt

- bedrijven en veiligheid

- jongeren en veiligheid
De drie thema's komen samen in een slotmanifestatie, waar alle deelnemers aan de voorgaande stadsgesprekken elkaar ontmoeten.

Het eerste stadsgesprek, `veiligheid in de buurt', vindt plaats op woensdag 14 april aanstaande in Ontmoetingscentrum De Rekere, Muiderwaard 396 te Alkmaar. De bijeenkomst begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) en duurt tot ca. 22.15 uur. Aan dit stadsgesprek nemen bewoners, vertegenwoordigers van organisaties en raadsleden deel. In dit stadsgesprek staan overlast, verkeersveiligheid en kleine criminaliteit centraal. Ingrediënten van de bijeenkomst zijn onder meer een debatwedstrijd en de stadsquiz `Tussen feit en fictie'. Tijdens deze quiz kunnen de deelnemers hun eigen overtuigingen over en beleving van veiligheid toetsen aan de `harde' cijfers. Verder vertellen Alkmaarders over opmerkelijke initiatieven die ze nemen om hun buurt (nog) veiliger te maken. Ook kunnen de deelnemers ideeën aandragen over hoe Alkmaar veiliger kan.

De twee stadsgesprekken gericht op bedrijven en jongeren vinden respectievelijk plaats op 25 mei en 21 september ('s middags). De slotmanifestatie staat voor de avond van 21 september gepland. Over deze stadsgesprekken zal nader bericht worden.

Inwoners van Alkmaar die willen deelnemen aan het stadsgesprek van 14 april, kunnen zich tot 7 april aanstaande opgeven door een kaartje met naam, adres en telefoonnummer te sturen naar Griffie gemeente Alkmaar, t.a.v. mevrouw J. Ningen, Antwoordnummer 58, 1800 VB Alkmaar. E-mailen kan ook: jningen@alkmaar.nl.

25 maart 2004