Partij van de Arbeid


Embargo tot moment van uitspreken in de Kamer


----------


Den Haag, 14 april 2004


Spreekpunten uit bijdrage van Wouter Bos aan het debat over terrorisme


(Embargo tot moment van uitspreken in de Kamer)


Wouter Bos zal vandaag in het debat over terrorisme zijn steun geven aan het kabinetsbeleid: We moeten laveren tussen naïviteit en obsessie. Het kabinet doet dat qua toon en qua inhoud goed en verdient daarom onze steun.


Wel doet Bos een concrete suggestie om de beschikbare expertise over terrorisme bij één rechter-commissaris en één rechtbank te concentreren: Omdat we allemaal weten hoe snel een uitbreiding van onze strafrechtelijke aanpak van het terrorisme op gespannen voet komt te staan met essentiële verworvenheden van onze rechtsstaat, moeten we eerst alle mogelijkheden uit het bestaande systeem halen voor we met allerlei nieuwe bevoegdheden, straffen en verplichtingen komen. Laten we dus de beschikbare expertise concentreren bij één onderzoeksrechter en bij één rechtbank. Ik kan me voorstellen dat deze rechter-commissaris ook een rol gaat spelen bij de informatie-uitwisseling tussen AIVD en de politie en hoe met die informatie in de procesgang moet worden omgegaan. Bijvoorbeeld met betrekking tot de toets of een bron wel of niet beschermd moet worden.


Bos gaat in zijn bijdrage ook in op de oorzaken van het terrorisme: Een discussie over de oorzaken van terrorisme mag nooit aanleiding zijn tot begrip voor terrorisme. Hoezeer ook wij vinden dat het Israelisch-Palestijns conflict tot een oplossing moet worden gebracht, het feit dat terroristen dat conflict aanroepen bij de motivering van hun terreurdaden maakt die terreur geen haar beter of aanvaardbaarder. Ook mag een discussie over de oorzaken van terrorisme er nooit toe leiden dat we minder doen aan het bestrijden van terrorisme zelf. Ook hier gaan harde preventie en harde repressie hand in hand.


Bos vraagt ten slotte aandacht voor de motieven van terroristen: Terroristen willen angst en paniek zaaien. Dus moeten wij ons tegen angst en paniek te weer stellen. Radicaal islamitische terroristen verwerpen de vrijheden die onze samenleving zo kenmerken. Dus moeten wij die vrijheden juist hoog houden, in plaats van ze nu uit eigener beweging te gaan inperken. Radicaal islamitische terroristen willen een tegenstelling creëren tussen moslims en andere groepen in onze samenleving. Dus moeten juist wij het zo ver niet laten komen. Ieder ander antwoord op terreur is zwichten voor terreur.