Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 14-4-2004

Hoogervorst: rapport Nivel herkenbaar

Minister Hoogervorst herkent veel elementen uit de dagelijkse praktijk in het vandaag verschenen huisartsenrapport van onderzoeksinstituut Nivel.

De Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartsenpraktijk werd de afgelopen acht jaar uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg (Nivel) en het Centrum voor Preventie- en Zorgonderzoek van het RIVM. De studie toont onder meer aan dat huisartsen steeds meer doen in minder tijd.

Hoogervorst benadrukt het belang van een doelmatige aanpak in de huisartsenzorg. "Want als ik kijk naar de voorspellingen over het dreigende tekort aan huisartsen, dan kunnen we het ons niet veroorloven om niet allemaal met de grootste efficiency te werken." In dit verband verwees de minister bijvoorbeeld naar de komst van de 'physician assistent', waardoor een huisarts meer patiënten kan behandelen en de patiënten tevredener zijn over de behandeling.

Hoogervorst maakte van de gelegenheid gebruik om zijn no claim-plannen aan te stippen. "Mijn plannen voor een no claim-systeem, dat mensen beloont die zuinig met de zorg omgaan, omvatten dus óók de huisarts. Wel in gematigde vorm trouwens, want de kosten van de huisarts tellen maar voor 25 procent mee in de no claim-teruggaaf."