Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 14-4-2004

Sportbestuurders willen de wijken in

Sportvelden moeten verhuizen van de stadsranden naar de binnenwijken. Dat is één van de wensen die vanmiddag naar voren kwam tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst Sportpoort in Den Haag, waaraan ook staatssecretaris Ross van VWS deelnam.

Ross opende het debat (georganiseerd door NOC*NSF en de KNVB) met een toespraak namens minister-president Balkenende, die op het laatste moment naar de Kamer werd geroepen. Daarin werd, voor ruim 70 politici, sportbestuurders en journalisten betoogd dat naar Engels voorbeeld méér gebruik kan worden gemaakt van de bekendheid van topsporters. Voetbalclub Arsenal diende daarbij als klinkend voorbeeld; de club stuurt profvoetballers de wijken in.

Wethouder Spekman van Utrecht gaf aan dat in zijn gemeente de inzet van profs is afgedwongen bij het gemeentelijk reddingsplan voor FC Utrecht. Hij vindt dat sprake moet zijn van financiële prikkels van de rijksoverheid om bijvoorbeeld het aanleggen van sportvelden in woongebieden mogelijk te maken. Staatssecretaris Ross benadrukte het belang van samenwerking tussen buurten, onderwijs en sport. 'Ik heb daarvoor dit jaar acht miljoen euro vrijgemaakt. Tot 2007 loopt dit bedrag op naar 20 miljoen.' Overigens wordt dit bedrag nog verdubbeld door de gemeenten.

In het debat, waaraan verder ook werd deelgenomen door de ex-VWS-staatssecretaressen Terpstra en Vliegenthart, riep ING-voorzitter Kist op het bedrijfsleven een grotere rol te laten spelen bij het stimuleren van sport. Ross greep die gelegenheid aan om te wijzen op het bestaan van ING-trapveldjes in Peking, en niet in Nederland. Verder nodigde zij de ING-voorman uit te zoeken naar financiële oplossingen voor eventuele vervoers-problemen voor gehandicapten-sporters. 'Daar zou een mooie vorm van publiek-privaat-partnerschap kunnen ontstaan', aldus Ross.