Gemeente Hoogeveen

14 april 2004

Hoogeveen succesvol in omzetten ID-banen naar reguliere banen

De afdeling Werk & Inkomen (voorheen Sociale Zaken en Werkgelegenheid) van Hoogeveen heeft vorig jaar 47 mensen met een ID-baan aan een reguliere baan geholpen. Dat betekent dat in de gemeente het aantal gesubsidieerde ID-banen met 40 procent is afgenomen. Landelijk is de afname minder dan 20 procent. Daarmee presteert Hoogeveen ver boven het gemiddelde. Het streven van de afdeling Werk & Inkomen is om alle ID-banen voor het eind van dit jaar om te zetten in een reguliere baan.

Eenmalige subsidie

Werkgevers die besluiten om de mensen met een ID-baan een vaste reguliere baan te geven, ontvangen daarvoor eenmalig een bedrag van ¤17.000 van het rijk. Sinds juli 2003 vult de gemeente dit bedrag aan met nog eens ¤10.000. Het Rijk heeft deze landelijke eenmalige subsidie verlengd tot en met 30 juni 2004. De gemeente heeft zich daarbij aangesloten. Tot 31 december 2003 heeft de gemeente totaal ¤ 290.000 geïnvesteerd in de ID-banen.

Cijfers

In Hoogeveen waren er op 1 januari 2003 totaal 95 mensen met een ID-baan. Op 31 december 2003 waren er nog 48 mensen met een ID-baan. De mensen die in de tussenliggende periode een rgeuliere baan hebben gekregen zijn hoofdzakelijk bij dezelfde werkgever gebleven. Het enige verschil is dat ze nu echt in dienst zijn van het bedrijf en hun baan niet meer gesubsidieerd wordt door de overheid.

ID-banen

ID-banen staat voor In- en Doorstroom-banen. Mensen die langer dan een jaar werkloos zijn, kwamen voor een ID-baan in aanmerking. Deze banen zijn bij verschillende organisaties en instellingen te vinden in verschillende sectoren zoals openbare veiligheid, gezondheidszorg, zorg voor ouderen, kinderopvang, toezicht en natuurbescherming. De gemeente bepaalde welke werkgevers ID-banen mochten aanbieden. ID-banen werden tot en met 2003 volledig door de overheid vergoed.