ExxonMobil Benelux


Polymeerfabriek in Zwijndrecht (B) viert 25-jarig jubileum

Zwijndrecht, 15 april 2004 - ExxonMobil viert dit jaar dat het 25 jaar polyethyleen produceert op zijn Zwijndrechtse vestiging APP (Antwerp Polymers Plant).

In 1979 kocht het toenmalige Exxon Chemical (nu ExxonMobil Chemical) de polymerenfabriek van USI Europe, die in 1968 werd gebouwd en oorspronkelijk een capaciteit had van 60.000 ton.

Na 1979 werd de capaciteit diverse malen uitgebreid. De laatste grote verandering vond plaats in 2000, toen de productiecapaciteit steeg tot 300.000 ton per jaar. APP biedt nu werkgelegenheid aan 360 mensen, waarvan het merendeel in Zwijndrecht en omgeving woont.

In de fabriek wordt ethyleengas in hogedrukreactievaten omgezet in polymeren. Deze vaste stoffen krijgen afhankelijk van de operationele condities verschillende eigenschappen, waardoor een uitgebreide reeks van halffabrikaten ontstaat die door industriële klanten worden verwerkt tot eindproducten. Bekende toepassingen zijn cacheerlagen op papier, karton en aluminiumfolie, verpakkingfolie voor voeding en plastic draagtassen maar ook kleefstoffen, schoenzolen, wielen voor kinderwagens en geluidsisolatie.

In de komende weken zullen de lokale overheden uitgenodigd worden voor een bezoek aan het bedrijf. Tijdens dit bezoek zal de directie enkele aspecten van de bedrijfsvoering toelichten. Op de agenda staan onder andere het belang dat ExxonMobil hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en het sociaal-economisch belang van de vestiging voor de streek.

De medewerkers, zonder wie dit jubileum immers niet bereikt had kunnen worden, krijgen later dit jaar een bijzondere, feestelijke uitstap aangeboden.