Universiteit van Amsterdam

Afweermechanismen als reactie op bacteriële infecties


Promotie Geneeskunde


donderdag 15 april 12.00 uur

Judith Branger onderzocht afweermechanismen die in werking treden bij (myco)bacteriële infecties in transgene muizen met longontsteking of tuberculose. Zij ging na of bepaalde receptoren, zoals TLR4, en plasma-eiwitten, zoals LBP, bijdragen aan het opwekken van de immuunrespons. LBP bleek de afweerreactie bij tuberculose niet te beïnvloeden, maar speelt bij longontsteking wel een beschermende rol. TLR4 droeg bij aan de afweerrespons bij een tuberculose-infectie en bleek daarnaast een beschermend effect te hebben bij een longontsteking. Een ander deel van de studie is uitgevoerd bij vrijwilligers bij wie ze ontstekingsremmende medicijnen testte voor de behandeling van chronische ontstekingsziekten zoals rheumatoïde artritis of de ziekte van Crohn.

Mw. J. Branger: Mechanisms of immune activation during infection. Promotoren zijn prof. dr. T. van der Poll en prof. dr. P. Speelman.

Universiteit van Amsterdam. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.