Provincie Zeeland



Opening De Maand van de Vrijheid in Scheldetheater Terneuzen


* Opening

* Basisonderwijs

* Fotowedstrijd ROC Zeeland

* Hoger Onderwijs

* HZ-Cult

* Literaire tocht Veronica Toumanova

* Discussiëren of schilderen

* Drvkkery

* Samenwerking

Opening

Op 15 april gaat 's avonds De Maand van de Vrijheid van start met de première van de voorstelling OverHit! van de Zeeuws theatergroep Kwark. De Maand van de Vrijheid wordt dit jaar geopend in het Scheldetheater in Terneuzen.

Theater Kwark gaat in OverHIT! op zoek naar de grenzen van een (k)luchtige speelstijl.
Een humoristische voorstelling over een serieus onderwerp, voor iedereen vanaf 14 jaar.

De voorstelling gaat over een muziekbedrijf op de rand van een faillissement. Maar vanaf de eerste minuut gaat er van alles mis met de voorstelling en slaat de stress bij de acteurs toe. Ze ontdekken dat ze niet aan de hoge verwachtingen van zichzelf en anderen kunnen voldoen en draaien volledig door.

De opening met OverHIT! is op 15 april voor genodigden, maar OverHit! is in De Maand van de Vrijheid ook nog te zien in Middelburg op 17 april (Spiegeltheater), Zierikzee op 29 april (Brogum), Goes op 13 mei (t Beest) en Vlissingen op 15 mei (Vestzaktheater).

Basisonderwijs

Ook dit jaar worden alle 250 basisscholen betrokken bij De Maand van de Vrijheid.

Onder de naam Tkanookanders zijn drie projecten ontwikkeld op de gebieden theater, nieuws en muziek. Deze projecten zijn opgezet samen met leraren uit het basisonderwijs.

De activiteiten zijn niet tot in de puntjes uitgewerkt. Het is de bedoeling dat kinderen echt meedenken en mee-organiseren om zo zelf een theaterstuk, krant of muziekoptreden te maken.

Het verhaal voor het project Theater gaat over de vier vrijheden. Het is een spannend verhaal, waaraan de scholen zelf gebeurtenissen uit de omgeving kunnen toevoegen en dat afloopt zoals de kinderen zelf willen.

Het project Nieuws daagt kinderen uit te zoeken naar nieuws over - of een verhaal over - vrijheid en verdraagzaamheid binnen en buiten de school.

De Zeeuwse band Champagne Charlie heeft drie nieuwe liedjes opgenomen en toegevoegd aan de cd Allemaal Anders, die in 2002 voor De Maand van de Vrijheid werd gemaakt. De - nu in totaal twaalf - liedjes staan ook instrumentaal op de cd.

Tijdens een optreden kunnen leerlingen meezingen met een door henzelf geschreven tekst of de bestaande nummers zèlf zingen. Dat is de inhoud van het project Lied.

Fotowedstrijd ROC Zeeland

Het ROC Zeeland wil met het project A Classroom of Difference docenten en studenten bewust maken van onderlinge verschillen, wijzen op respect voor elkaars eigenheid en de voordelen laten zien van het positief met elkaar omgaan.
Studenten worden uitgedaagd zich te verdiepen in de begrippen vrijheid en verdraagzaamheid en dit sprekend te uiten via fotos.

Er zijn vijf themas: vrijheid, verdraagzaamheid, samenwerking en het tegengaan van racisme , respect en discriminatie en intolerantie . De deelnemers zijn vrij in het samenstellen van de beelden.

Per ROC-vestiging worden drie fotos genomineerd. Een jury, bestaande uit professionele Zeeuwse fotografen, kiest hieruit de beste foto.

De genomineerde fotos worden tentoongesteld op Zeeuwse weekmarkten, in winkels en bibliotheken. Uiteindelijk worden de fotos een jaar getoond in de gebouwen van het ROC Zeeland.

Als onderwijsinstituut maakt ROC Zeeland zich druk om de veiligheid op school en in de samenleving, want van jongeren moet je het straks hebben.

Hoger Onderwijs

Op de Hogeschool Zeeland wordt op 11 mei van 12.15 tot 17.00 uur een Hindoestaanse dag gehouden. De dag wordt om 12.15 uur geopend door dhr. Mandos, voorzitter van het College van Bestuur. Het programma start met een openingsdans op Indiase filmmuziek (ook wel bekend als Bollywooddans) gevolgd door een modeshow, de Indian Fashion Show.

Verder wordt er vanaf 14.30 uur een aantal activiteiten georganiseerd, waaruit de bezoeker een keuze kan maken, namelijk: een lezing over het Hindoeïsme, verzorgd door leden van de landelijke studentenvereniging Hindoe Studenten Forum Nederland (HSFN), een interactief college over de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland door Stichting Indian Feelings en een workshop Indiase klassieke dans.

's Avonds treed, in samenwerking met HZ-Cult, in het Schuttershof in Middelburg de Hindoestaanse band Avishkar op

HZ-Cult

Op dinsdagavond 11 mei wordt in Cinema Middelburg voor studenten van HZ-Cult de film 'Throne of Death' vertoond. Deze Indiase film geeft met minimale beelden en weinig tekst een beeld van het in hitte verzengde politieke leven van een Indiase gemeenschap. De film sluit aan bij de Hindoestaanse dag van de Hogeschool Zeeland.

Literaire tocht Veronica Toumanova

De schrijfster Veronica Toumanova houdt tijdens De Maand van de Vrijheid lezingen op zeven Zeeuwse scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs. Veronica Toumanova (Rusland, 1973) groeide op in Moskou. De liefde bracht haar in 1992 naar Nederland.

In 2003 debuteerde Veronica bij uitgeverij De Geus met Ster, sterveling, een roman over de vriendschap tussen twee meisjes. Het ene meisje wordt een wereldberoemd idool en het andere blijft bescheiden op de achtergrond. Het boek werd genomineerd voor de Vrouw & Kultuur Debuutprijs 2004.

Van het Centrum voor Internationale Samenwerking Zeeland (COS) heeft Veronica Toumanova de jaarlijkse schrijfopdracht gekregen. De twee verhalen die Veronica schreef, worden gepubliceerd onder de titel De Verbinding.

Ze gaan - net als in Ster, sterveling - over mensen die sterke banden met elkaar hebben, maar door verschillende oorzaken op een tragische manier van elkaar gescheiden worden.

Eerder werden in de reeks van het COS teksten uitgegeven van Yasmine Allas, Rashid Novaire, Mariët Meester en Vamba Sherif. Alle jongeren die de lezingen bijwonen, krijgen de bundel De Verbinding.

Discussiëren of schilderen

De landelijke partners van het Bevrijdingsfestival, waaronder War Child, Mensen in Nood en Amnesty International zijn met hun activiteiten en stands te vinden op het Bellamypark. In de Straat van de Vrijheid - op het Arsenaalplein en de Zeilmarkt zijn kramen met en informatie over Eerlijke Handel.

In de Spiegeltent vindt in diezelfde straat Reflexionz of Freedom plaats.
Omroep Zeeland Radio verzorgd s middags elk uur vanuit de Spiegeltent een live uitzending met discussies, gasten, optredens van stand-up comedians en live verslagen vanaf het festivalterrein. Bezoekers mogen meedoen aan de discussies.

Wie mee wil doen aan de discussies kan zich in de Spiegeltent melden. Iedereen is welkom, ook om te luisteren. Natuurlijk gaat het vooral over vrijheid en verdraagzaamheid.

Wie niet zo van discussie houdt, kan op het Arsenaalplein kijken naar en meewerken aan een reusachtig Schilderij van de Vrijheid onder leiding van schilderes Bo de Jong.
Aan het eind van de middag is het resultaat te bewonderen. De organisatie van De Maand van de Vrijheid zoekt hiervoor alvast een mooie plek.

Drvkkery

Op het binnenplein van de Drvkkery in Middelburg is van 17 april tot eind mei een collectie Mail art te bewonderen. Dit is een kunstvorm waarbij kleine kunstuitingen in een envelop over de hele wereld reizen op weg naar één adres: dat van de kunstenaar die per post een opdracht verstuurde.

Op verzoek van de Drvkkery verzon en verzond kunstenaar en tekendocent Ko de Jonge een opdracht naar ongeveer tweehonderd adressen over de hele wereld.
Zijn opdracht bevatte onder andere de volgende tekst: 'Everyone knows the square in his own village or town, as reality or as fiction. Sometimes I thought: if only I could bring together a little something of the caracteristics of these squares or add new elements in order to create a 'global' square.

De kunstenaars zijn aan de slag gegaan op het papier dat De Jonge hen toezond en hebben het resultaat teruggestuurd in de envelop waarin ze de opdracht kregen.
Van alle inzendingen maakt De Jonge een tentoonstelling die vanaf 17 april te zien is op het binnenplein van de Drvkkery.

Samenwerking

De Maand van de Vrijheid is een samenwerkingsverband tussen de provincie Zeeland, het festival Cultureel Gekleurd (COS Zeeland), het Bevrijdingsfestival Zeeland, het Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland (RPCZ), Scoop, de Zeeuwse Bibliotheek en de Four Freedoms Awards.

De vrijheid vieren en er tegelijkertijd aan werken dat anderen ook kunnen leven in een wereld van vrijheid en verdraagzaamheid, dat is waar het in De Maand van de Vrijheid om draait. Vanuit die doelstelling worden ieder jaar activiteiten georganiseerd die vooral gericht zijn op jongeren. Alle activiteiten staan in het teken van de vier vrijheden (Four Freedoms): vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring gebrek en vrijwaring van vrees.

Voor een totaal programmaoverzicht: www.maandvandevrijheid.nl

26-03-2004, M. Walrave, afdeling communicatie, 0118-631225, nr 26/04.