Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Haalbaarheidsonderzoek afvalinzameling afgerond

Iedereen is van harte welkom op de discussiebijeenkomst van donderdag 15 april 2004 over het haalbaarheidsonderzoek dat het stadsdeel heeft laten uitvoeren naar de toekomstige afvalinzameling in Geuzenveld-Slotermeer. In januari van dit jaar heeft de raadscommissie Fysiek het Dagelijks Bestuur geadviseerd over de Keuzenota Huishoudelijk Afval. Volgens de overgrote meerderheid van de commissieleden mag de afvalinzameling best wat meer kosten als daar maar genoeg voor milieu, service en straatbeeld tegenover staat. De haalbaarheidsstudie geeft daar een antwoord op.

Vijf inzamelmodellen
In het haalbaarheidsonderzoek worden vijf inzamelmodellen getoetst op kosten, milieueffect, serviceniveau en straatbeeld:
1. de huidige manier van inzamelen (vuilniszakken, biobakken);
2. de huidige manier plus op 66 locaties ondergrondse containers voor restafval;

3. inzamelen via ondergrondse containers plus groene minicontainers voor gft-afval in de laagbouwwijken;

4. het gemengde model: in de laagbouw minicontainers voor restafval en gft-afval; in de middelhoogbouw ondergrondse containers voor het restafval; in de hoogbouw inpandige containerruimtes voor het afval;
5. beperkt ondergronds inzamelen van restafval: alleen bij nieuwbouw worden containers geplaatst (uitbreiding volgt de stedelijke vernieuwing).

Aanvullende maatregelen
De raad kan daarnaast kiezen voor twee aanvullende maatregelen. De ene gaat over de ondergrondse inzameling van papier, glas en textiel. De ander over extra opruim/handhavingteams.

Ontwikkelen beleidsplan
Op basis van het haalbaarheidsonderzoek wordt een keuze gemaakt voor één van de modellen, al dan niet in combinatie met de aanvullende maatregelen. Die keuze wordt verder uitgewerkt in het Beleidsplan Huishoudelijk Afval dat in mei 2004 wordt opgesteld.

Beleidsplan in mei gereed, besluitvorming in het najaar Ook over het beleidsplan krijgen bewoners, raadsleden, experts en andere geïnteresseerden gelegenheid om hun mening te geven. De stadsdeelraad zal uiteindelijk in het najaar beslissen over de toekomstige manier van afval inzamelen in het stadsdeel als onderdeel van het Beleidsplan Huishoudelijk Afval. Na vaststelling van dat plan kan de uitvoering starten.

Tijd, plaats en programma discussiebijeenkomst
De discussie over het haalbaarheidsonderzoek vindt plaats op donderdag 15 april 2004, aanvang: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Plaats van de bijeenkomst: raadzaal Tuinstadhuis, Plein 40-45 nr. 1. Tijdens de bijeenkomst krijgt u vóór de pauze een presentatie van de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek én een vragenronde, na de pauze volgt een discussie over het gewenste model en de aanvullende maatregelen inclusief een voorkeurspeiling.

Meer informatie
De meest volledige informatie over de herziening van het afvalbeleid plus alle nota's en rapporten die zijn uitgebracht, vindt u elders op deze website. Het gaat om de volgende documenten:
1. de Startnotitie Beleidsplan Huishoudelijk Afval
2. het Bewonersonderzoek Afvalinzameling Geuzenveld-Slotermeer
3. verslagen discussiebijeenkomsten

4. de Informatienota Huishoudelijk Afval

5. de Keuzenota Huishoudelijk Afval

Een samenvatting van het haalbaarheidsonderzoek vindt u in onderstaande bijlage. De volledige versie van het rapport kunt u vanaf 8 april 2004 hier downloaden.

Reageren?
Kom naar de discussiebijeenkomst op donderdag 15 april in het Tuinstadhuis. Kunt u dan niet komen of reageert u liever op een andere manier, stuur dan een e-mail naar onderstaande contactpersoon.

Contact:
Paul de Groot
Bijlage(n):
Samenvatting Haalbaarheidsonderzoek Afvalinzameling Gerelateerde bericht(en):
Praat mee over een nieuw afvalbeleid Raadsleden: afvalbeleid mag best wat meer kosten Wat vinden bewoners, uitvoerders en experts van het huidige afvalbeleid?
Zijn bewoners tevreden over de afvalinzameling?