Gemeente Den Haag

april 2004
Den Haag in samenwerkingsverband Europese havens (13 april)

De gemeente Den Haag gaat deelnemen aan het Europese havenproject Seaport. Het project is een initiatief van de Europese Unie waarbij EUR 7,5 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de economische ontwikkeling van vijf Europese zeehavensteden. Den Haag krijgt hiervan in totaal EUR 2,2 miljoen euro voor zes Scheveningse projecten. Bovendien is Den Haag aangewezen om als lead partner de regie over het project te voeren. De startbijeenkomst op 15 en 16 april wordt in Scheveningen gehouden.

Het project Seaport richt zich op kleine en middelgrote Europese havens. Bij de partners gaat het naast de gemeente Den Haag om het Duitse Bremerhaven, de Engelse Hartlepool Borough Council, het Belgische Nieuwspoort en het Belgische Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.
Van de investering komt ruim EUR 3,8 miljoen uit het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling. De andere helft wordt gefinancieerd door de partners zelf.
De samenwerking heeft als aanleiding de ingezette EU politiek om de komende jaren de visserij aanzienlijk in te krimpen. De partners zullen zich daarom richten op innovatieve oplossingen op het gebied van havengerelateerd toerisme en de herontwikkeling van hun havengebieden. Dit onder meer door een kijkje in elkaars keuken te nemen en kennis uit te wisselen.

Thema's
Gedurende de komende drie jaar dat het project loopt, staan drie thema's centraal.
Bij het eerste thema wordt gekeken naar de ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een promotieplan voor zeehaven gerelateerd toerisme in de gebieden rond de Noordzee. Het tweede thema gaat in op het verbeteren van de voorwaarden om de economische herontwikkeling in de maritieme gebieden te stimuleren. Zo is bijvoorbeeld Den Haag bezig een plan te ontwikkelen voor de herinrichting van de Boulevard. Maar ook de Kalhuisplaats, een van de zwakke schakel in de zeewering door stijging van de zeewaterspiegel, krijgt speciale aandacht. Een studie moet zo uitwijzen hoe de Kalhuisplaats kan worden herontwikkeld zodanig dat nieuwe economische activiteiten zo min mogelijk dreiging van de zee hebben. Tenslotte omvat het derde thema de onderlinge kennisuitwisseling, de benchmarks, het projectmanagement en de promotie van de projecten.