Provincie Overijssel

Startschot geschiedschrijving van nieuwkomers in Overijssel

"Nieuwkomers een plaats geven in ons blijvende geheugen." Dat is volgens gedeputeerde Kristen het belang van het project 'Een erfenis voor de toekomst'. De geschiedenis van de migranten in de provincie wordt de komende twee jaar vastgelegd, als een deel van het Overijsselse culturele erfgoed. Donderdag 15 april opent gedeputeerde Kristen de startconferentie in het Zwolse provinciehuis.

In de afgelopen vijftig jaar hebben zich in Overijssel diverse groepen gevestigd. In de jaren vijftig waren het vooral Molukkers, daarna gastarbeiders uit het Middellandsezee-gebied (met name Turken en Marokkanen), en weer later volgden Surinamers, Antilianen en vluchtelingen uit alle windstreken. De afzonderlijke geschiedenissen van deze mensen vormen een deel van de totale historie van Overijssel.

Materiaal
Met Erfenis-project probeert de provincie een dus een stuk cultureel erfgoed te behouden. Daar is het ook tijd voor, omdat de groepen waar het om gaat steeds ouder worden. In de grotere plaatsen in Overijssel worden uit zelforganisaties van minderheden werkgroepen gevormd, die materiaal gaan verzamelen. Het Historisch Beraad Overijssel en het Archiefberaad Overijssel leveren ondersteuning. De vergaarde teksten, foto's, films, voorwerpen etc. worden gearchiveerd in het Historisch Centrum Overijssel. Wellicht wordt op basis van dat materiaal in 2006 een tentoonstelling ingericht.

Andere houding
Een van de sprekers op de conferentie is Geertje Mak, die in 2000 het boek 'Sporen van verplaatsing' schreef, over honderd jaar nieuwkomers in Overijssel. Gedeputeerde kristen verbaast zich over hoe anders de houding ten opzichte van integratie en nieuwkomers toen nog was.

"Was het vier jaar geleden nog overwegend optimistisch, nu overheerst een veel pessimistischer beleving. Er is natuurlijk veel gebeurd: economische malaise, 11 september, Pim Fortuyn, oorlogen in Afghanistan en Irak. Het sociale klimaat is verhard. We zitten nu middenin de totstandkoming van een 'integratiebeleid nieuwe stijl'. Mijn hoop is dat we daarbij blijven beseffen dat integratie van twee kanten moet komen."

Gedeputeerde Kristen denkt dat 'Een erfenis voor de toekomst' daar een waardevolle bijdrage kan leveren. "Het levert een stuk kennis op over de achtergronden van nieuwkomers in onze samenleving; hun belevenissen in Nederland. Het betekent ook een stuk erkenning van hun bijdrage aan onze gezamenlijke sociale en economische geschiedenis."

Het project is gesubsidiëerd door het VSB-fonds, de Stichting Ibn Roesjd en de provincie Overijssel. De startconferentie begint op 15 april om 9.30 uur in het Provinciehuis in Zwolle. Opgeven kan bij het Steunpunt Minderheden Overijssel: smo@smo-ov.nl (mevr Ruiz) tel: 0546
- 542020.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel