Provincie Zuid-Holland

Jeugdzorg goed voor elkaar in de regio Zuid-Holland Zuid

De provincie Zuid-Holland en de gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid maken samenwerkingsafspraken over opvoedingsondersteuning, de beperking van schooluitval en het voorkomen jeugdcriminaliteit. Het raamconvenant, dat op 15 april 2004 wordt ondertekend, vormt het kader voor de concrete afspraken op het niveau van de subregio's die medio oktober worden gemaakt.

Lennie Huizer, gedeputeerde Samenleving en Middelen, zegt: 'Wij gaan samenwerken in het belang van een goede ontwikkeling van kinderen en jongeren; ons sociale kapitaal van de toekomst. Zij moeten op de overheid kunnen rekenen. Daarom bundelen wij onze krachten voor een sterk en breed aanbod van jeugdzorg en jeugdhulpverlening.'

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor een goed georganiseerde preventie, de eerste schakel. Preventie blijkt immers het meest effectief om ernstige problemen bij kinderen en jongeren te voorkomen. De provincie staat voor de tweede schakel, het garanderen van een adequaat aanbod. Deze tweede schakel is van groot belang voor jongeren die kampen met zwaardere problemen en de preventieschakel al voorbij zijn. Deze taakverdeling vloeit voort uit de nieuwe Wet op de Jeugdzorg die naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2005 van kracht wordt.

Het raamconvenant geldt voor de subregio Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden (de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik), de subregio Drechtsteden (de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht), de subregio Hoeksche Waard (de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, 's Gravendeel, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) en de subregio Goeree Overflakkee (de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee).

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

Het raamconvenant Jeugdzorg wordt op 15 april 2004 getekend in het Oude Stadhuis in Dordrecht. Tussen 11.00 en 11.30 uur is er gelegenheid voor vertegenwoordigers van de pers om de ondertekenaars te interviewen en/of te fotograferen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Nooteboom van de gemeente Dordrecht, telefoon 078 - 639 69 08.