Nederlandse Vereniging van journalisten

Discussie over Westelijke Sahara

Film , Debat , Boekpresentatie: "Het grootste taboe van Marokko" Donderdag 15 april 2004 20.30 uur
Kleine Zaal KIT Tropentheater, Amsterdam
Routebeschrijving

Al 30 jaar twisten Marokko en de Saharaanse bevrijdingsbeweging Polisario over de voormalig Spaanse kolonie. Sinds Marokko in 1975 deze woestijnstaat bezette, bouwde het een muur van 2500 kilometer die stammen en families verscheurt. Voor Marokko is het een integraal onderdeel van het vaderland, voor de internationale gemeenschap en Polisario is het een dekolonisatieconflict. De Verenigde Naties hebben troepen gestationeerd in de Westelijke Sahara en bewerkstelligden een staakt-het-vuren in september 1991. De VN probeert via een referendum te bepalen, of de Westelijke Sahara onafhankelijkheid moet krijgen, maar dit is door tegenwerking van Marokko al diverse malen uitgesteld. Eind april 2004 loopt het mandaat van de VN Veiligheidsraad echter af.

In het debat gaan voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid met elkaar in discussie o.l.v. geograaf en Marokko-kenner Paolo De Mas. De panelleden zijn:


- Nicolien Zuijdgeest, arabist/journalist, schreef de politieke reisroman De laatste kolonie van Afrika, reizen door de Westelijke Sahara, die deze avond wordt gepresenteerd. Het is het eerste boek in Nederland over de Westelijke Sahara waarin het conflict een menselijk gezicht krijgt.


- Ali Lmrabet, hoofdredacteur van de verboden Marokkaanse weekbladen Demain en Doumane. In 2003 werd hij tot 3 jaar cel veroordeeld omdat hij in zijn weekblad het taboe van de Westelijke Sahara aan de orde had gesteld. In januari 2004 werd hij na 7 maanden gevangenisstraf vervroegd vrijgelaten.


- Paul de Waart is emeritus hoogleraar internationaal recht en gespecialiseerd vraagstukken uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Onder voorbehoud geeft een vertegenwoordiger van Polisario een toelichting op het Saharaanse standpunt. Vooraf wordt een korte documentaire van o.a. cineast Karim Traïdia over Saharaanse vluchtelingenkampen getoond.

De boekpresentatie en het debat worden georganiseerd door het Tropentheater en uitgeverij Bulaaq. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de NCDO en de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Toegang: 7,50 euro
Tickets: tel. no. 020-5688500