Ingezonden persbericht


Toekomstscenario s: Nederland 2015

De minderheid wordt langzaam maar zeker meerderheid. Over een tiental jaar zal het grootste gedeelte van de bevolking in de randstad van allochtone afkomst zijn. Die demografische verandering zal ongetwijfeld nieuwe grote stedenproblematiek met zich meebrengen. Is de overheid hierop voldoende voorbereid? Wat is de toekomst van het integratiebeleid in Nederland?

Studio NMO analyseert het beleid van de gemeente Amsterdam voor 2015. Jeroen Slot, hoofd onderzoek en beleidsinformatie, licht de verschillende toekomstscenario s van de gemeente toe. Jan Rath, verbonden aan het Instituut voor Migratie en Etnische Studies, gaat in op de noodzaak en mogelijkheid van dit soort voorspellingen.

Markha Valenta (geschiedenis, Vrije Universiteit) tenslotte doet een vergelijkend onderzoek naar het Nederlandse en Amerikaanse integratiedebat. Is het Amerikaans idee van Burgerschap misschien een goed instrument voor toekomstig integratiebeleid in Nederland? En waarom is er eigenlijk geen Amerikaanse hoofddoekjesdiscussie?



Ingezonden persbericht