GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 14 april 2004 15:46
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Petitie: 'Voorkom afbraak arbeidstijdenwet'

(14 april 2004)

De Europarlementariërs Theo Bouwman (GroenLinks) en Ieke van den Burg (PvdA) overhandigen donderdag 15 april een petitie aan de Tweede Kamer over de arbeidstijdenwet. Zij zijn ernstig bezorgd over de Nederlandse plannen tot wijziging van de wet.

Donderdag 15 april 2004 vergadert de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid met minister De Geus over de Nederlandse Arbeidstijdenwet. Theo Bouwman en Ieke van den Burg maken zich ernstige zorgen over de manier waarop het kabinet bij de herziening van de Nederlandse arbeidstijdenwet de minimumnormen van de Europese Richtlijn gebruikt om de Nederlandse normen op te rekken. Zij willen daarom deze gelegenheid aangrijpen om de Tweede Kamer te wijzen op de ontwikkelingen rond de Europese Arbeidstijdenrichtlijn, die ook bepalend zullen zijn voor de Nederlandse wetgeving. Bouwman en Van den Burg zullen voorafgaand aan de vergadering van de commissie aan de voorzitter en de leden van de commissie een petitie overhandigen. De strekking daarvan is:


1 Wij zijn gealarmeerd door het voornemen van de Nederlandse regering de bescherming die de arbeidstijdenwet nu biedt af te zwakken naar de Europese minimumnorm;


2 Wij roepen de leden van de Tweede Kamer op er bij de minister op aan te dringen dat hij zich inzet voor afschaffing van de zogenaamde Opt Out (de uitzonderingsclausule die ontwijking van de maximale 48 uur werk per week mogelijk maakt, en die vooral in Engeland op grote schaal wordt benut);


3 Wij roepen op tot het zoeken van een constructieve oplossing voor het vraagstuk van de aanwezigheidsdiensten dat is ontstaan door uitspraken van het Europese Hof van Justitie (zaken SIMAP ­ 2000, en Jaeger - 2003) en dringen daarbij in eerste instantie aan op het nader onderzoeken en rapporteren wat exact de consequenties zijn in de diverse betrokken sectoren, van de uitspraken van het Europese Hof.

Wij hebben inmiddels ook aan de Europese Commissie de vraag voorgelegd of de voorgenomen verzwakking van de Nederlandse wetgeving strijdig is met de non regressie clausule van de EU-richtlijn. Die clausule stelt dat het uitvoeren van de richtlijn geen rechtvaardiging is voor een verlaging van het algemene beschermingsniveau van de werknemers.

Theo Bouwman en Ieke van den Burg (PvdA) zijn respectievelijk voorzitter en prominent lid van de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement.

Datum: 15 april 2004
Tijd: 9.45
Locatie: Tweede Kamer, Ingang plein 2


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -