Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

JEUGD VAN BASISSCHOOL DE RANK PLANT 75 ''BOMEN VOOR KOEIEN''

Jouswier In de zomer van 2001 gaf biologisch-dynamisch veehouder Leen van Zelderen van ''het Marlanner Kaashuis'' in natuurvoedingswinkel ''de Biotoop'' in Leeuwarden het startsein voor de actie "Green Smiles naar Bomen Voor Koeien!" Met de snelle spaaractie kon bij aankoop van producten in de natuurvoedingswinkels worden gespaard om bomen aan te planten waaronder het vee kan schuilen voor felle zon en regen. De actie was een initiatief van de stichting wAarde, een natuurorganisatie, die zich ten doel stelt de betrokkenheid van mensen bij natuur en milieu te versterken. Dit doet zij door het maken van concrete plannen en initiatieven zoals het ''stimuleringsproject Gevlochten Heggen en houtwallen'' om het ambacht van heggenvlechter weer nieuw leven in te blazen, maar ook door het opzetten van de "digitale schooltuin" , waarbij schoolkinderen in hun directe omgeving mee kunnen helpen aan het onderhoud van een natuurterrein en hierbij interactief het hele jaar door over kunnen lezen en leren.

Ze werken daartoe in bijna al haar projecten samen met collega-organisaties als Vereniging Das&Boom, Stichting Natuur en Milieu, Landschapsbeheer Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, e.a.

Destijds werden 18 bomen gereserveerd voor de toen net geruimde veestapel van Leen en Lucie ook hun veestapel van hun biologisch-dynamisch bedrijf in het noordoost friese Jouswier, een dorp met 55 inwoners maar met honderden koeien,kalfjesen schapen moest worden afgemaakt -, De 18 bomen zouden symbool staan voor de 18 geruimde koeien. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en bleek de spaaractie zo succesvol dat geen 18, maar 75 bomen werden bijeengespaard, die vorige week werden afgeleverd door Landschapsbeheer Friesland. Morgenmiddag om kwart over twee zullen de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool ''de Rank'' uit Metslawier hun schep ter hand te nemen om ze op de boerderij uit te gaan planten.

En als alles lekker uitgroeit is er over enige tijd een mooie schaduw- en schuilplek voor de koetjes, kalfjes en schaapjes.

Uiteraard worden de bomen niet lukraak over het ruim 18 hectare grote bedrijf uitgeplant, want het Noordoost-Friese landschap moet natuurlijk wel zijn karakteristieke uitstraling behouden. En bomen in het open landschap plaatsen geeft menig roofdier een schuilplaats zodat de weidevogels het dan wel voor gezien houden.

Alle boompjes worden bij elkaar op de erfafscheiding geplant. Zodat over enkele jaren er een opvallend bos ontstaat. Dit past ook goed in de cultuurhistorie van dit gebied. In vroeger tijden was het n.l. de gewoonte dat bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte men de kadavers met kalk bestrooid in een groot gat liet begraven en men op deze massagraven ter herkenning bomen liet groeien.

De uitbraak heeft de gemoederen niet alleen in onze omgeving, maar in heel Europa destijds lang bezig gehouden. En nog steeds kan de periode niet geheel worden afgesloten. Door de vele protesten is inmiddels wel bereikt dat er in Brussel wordt gewerkt aan een andere manier van dierziektebestrijding dan het massaal vernietigen van gezond vee. In de toekomst zal ringenting bij een uitbraak mogelijk worden. Er is echter nog onvoldoende bereidheid om hiermee exportbeperkingen op te heffen.

Maar deze nieuwe regelgeving is voor niet-exporterende bedrijven zoals die van de fam. van Zelderen dus wel een grote vooruitgang.

Herdenken blijft echter noodzakelijk..elk jaar.....

Tot zover het persbericht.

Informatie
Leen en Lucy van Zelderen:
Humalda wei 40
9124 ER Jouswier
0519-24 15 90