KNB
http://www.baksteen.nl

Afzet Nederlandse baksteenindustrie iets beter dan verwacht


Velp, 15 april 2004


De Nederlandse baksteenindustrie heeft in 2003 een iets betere afzet gehad dan eind 2002 nog werd verwacht. Dit ondanks een historisch dieptepunt in de nationale woningbouwproductie en een scherpe terugval van investeringen in de private utiliteitsbouw. De gestegen afzet komt volledig voor rekening van de metselbaksteen. Oorzaak lijkt een relatief hoger baksteenverbruik door nieuwe bouweisen aan woningen Daarnaast vindt de baksteen op buitenlandse markten weer steeds beter haar weg. De totale voorraad baksteen daalde.
Deze en andere gegevens blijken uit het recent verschenen jaarverslag 2003 van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) in Velp.

Afzet metsel- en straatbaksteen
De totale afzet van metselbaksteen steeg in 2003 ten opzichte van 2002 met 2% tot een niveau van iets meer dan 1.1 miljard WF. De binnenlandse afzet bleef boven de 1.0 miljard WF Deze resultaten wijken positief af van hetgeen eind 2002 voor de afzet in 2003 nog werd verwacht.
Een van de oorzaken is de aangetrokken export onder gelijktijdige daling van de import. Daarnaast lijkt de afzet gestimuleerd door de inwerkingtreding van het nieuwe Bouwbesluit per 1 januari 2003. Het verhogen van de vrije ruimte in woningen van 2.4 naar 2.6 meter leidt tot een toename van het geveloppervlak met gemiddeld 7.5%. De afzet van straatbaksteen stabiliseerde zich op het niveau van 2002. Overigens is deze afzet daarmee nog steeds meer dan het dubbele van de afzet eind jaren negentig van de vorige eeuw.

In- en uitvoer
De in- en uitvoer van baksteen betreft vooral metselbaksteen. Op basis van schattingen over het vierde kwartaal blijkt, dat in 2003 de invoer van baksteen is gedaald met ruim 9%. Daarentegen steeg de uitvoer van bakstenen fors (13%). Resultaat is een exportsaldo van bijna 100 miljoen bakstenen WF.
Van de uitgevoerde metselbakstenen ging 75% naar Duitsland. Daarnaast vormden Groot Britannië en Ierland eveneens dankbare afzetmarkten voor de Nederlandse metselbaksteen.

Verwachtingen
Een minimale consumptiegroei, het lage producentenvertrouwen, een oplopend begrotingstekort in combinatie met een groeiende gebouwenvoorraad zullen voorlopig leiden tot uitstel van investeringen in de private en publieke sector. Anderzijds zal de groei van het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen vanaf 2001, in 2004 een positieve invloed hebben op het aantal aantal daadwerkelijk gerealiseerde woningen.
Vanwege het relatief grotere belang van de woningbouw voor de afzet van metselbaksteen dan van de utiliteitsbouw wordt verwacht dat de totale afzet van metselbaksteen in 2004 licht zal groeien. Daarmee zal de trend van een licht stijgende afzet worden gecontinueerd.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de brancheorganisatie voor de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Het behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van normeringen, milieu, energie, grondstoffen en de bouwpraktijk. KNB is voorts actief op het terrein van sociale, economische en technische zaken. Tenslotte draagt KNB zorg voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht aan onder meer de beroepspraktijk van ontwerper en verwerker en aan alle niveaus van opleiding. Het KNB werkt nationaal en internationaal intensief samen met derden. De organisatie is sinds kort gevestigd in het Keramisch Huis in Velp.
De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen, heeft een omzet van circa 245 miljoen euro (2002) en biedt werk aan ruim 1350 personen in de baksteenindustrie.

Noot voor de redactie/