Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

14-04-2004
Onkruidbestrijding

Alphen-Chaam gaat over op een andere aanpak van de onkruidbestrijding op verharding. Belangrijkste doel daarbij is de hoeveelheid onkruid op verharding sterk te verminderen. Dat besloot het college van Burgemeester en Wethouders in zijn vergadering van 6 april jl.

Uit ervaringen van de gemeente en klachten van bewoners blijkt dat met borstelen alleen het onkruid niet te lijf kan worden gegaan. Er blijft ieder jaar te veel onkruid op de verharding staan. Dat geeft de woonomgeving een onverzorgde aanblik.

Daarom zal als proef in 2004 een andere methode worden gehanteerd. Er zal gebruik worden gemaakt van een machine voorzien van sensoren, die een kleine hoeveelheid bestrijdingsmiddel spuit als deze onkruid tegenkomt, de zogenaamde selectspray-methode. Het middel dat zal worden gebruikt valt binnen de wettelijke toegelaten middelen.

Twee keer per jaar wordt de machine ingezet op straten, goten, pleinen en trottoirs. Locaties die bij de gemeente bekend staan als "prioriteitsgebieden" worden drie keer per jaar behandeld. Waar het hemelwater direct op het oppervlaktewater wordt geloosd zal de verharding tweemaal per jaar worden geborsteld. Aan het einde van het groeiseizoen 2004 zal de nieuwe methode door de gemeente worden geëvalueerd.
Met het toepassen van de nieuwe methode blijft de gemeente binnen het huidige budget.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Civiele- en Cultuurtechniek, telefoon 013 - 508 66 66.