GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 15 april 2004 11:09
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil invoering lang-ziekkorting

(15 april 2004)

Het kabinet heeft besloten tot invoering van een no-claimkorting van 250 euro in het nieuwe zorgstelsel. Deze vervangt het eigen risico en wordt per 1/1-2005 ingevoerd. GroenLinks is tegen deze no-claimkorting. Daarvoor in de plaats stellen wij een lang-ziekkorting voor. Alleen dan kan de solidariteit in het stelsel behouden blijven en kan de overheid als schild voor zwakken fungeren.

Het kabinet kiest met het nieuwe stelsel voor meer markt en minder solidariteit. De invoering van de no-claimkorting is hiervan het zoveelste voorbeeld. In dit voorstel krijgt een verzekerde korting op zijn premie als hij de zorgconsumptie kan beperken; hoe geringer de consumptie, hoe lager de premie. Te gemakkelijk is hier de vergelijking getrokken met de no-claimkorting die wordt gegeven bij een autoverzekering. Deze vergelijking gaat echter volstrekt mank: een autoverzekering is niet vergelijkbaar met een gezondheidsverzekering.

Het kabinet lijkt ervan uit te gaan dat zorgvragers hun eigen zorgconsumptie in de hand hebben. Dat is echter grotendeels niet het geval. De no-claimkorting komt in de praktijk neer op een herverdeling van ziek naar gezond. Het is een verkapte manier om via de zorgbehoevende burgers (ouderen, chronisch zieken en gehandicapten) te bezuinigen. Wederom worden chronische zorggebruikers de dupe.

Sommige burgers kampen met structurele gezondheidsproblemen en hebben zo veel zorg nodig dat in de verzekeringswereld gesproken wordt over zogenaamde onverzekerbare risico's. Juist voor deze groep moet een oplossing gevonden worden om de negatieve effecten van de uitholling van het basispakket en de invoering en verhoging van eigen bijdragen te compenseren. Als dat niet gebeurt dan is de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de zorg in gevaar.

Mensen met een chronische aandoening, ouderen die langdurige zorg behoeven en gehandicapten hebben weinig keuze in hun zorgconsumptie: zij zijn afhankelijk van kwalitatief goede en betaalbare zorg. Voor hen moet de overheid de toegankelijkheid blijvend garanderen. Zij zouden gevrijwaard moeten blijven van eigen betalingen (zoals in het buitenland gebruikelijk is) door de introductie van een lang-ziekkorting. Mensen die 3 jaar lang, jaarlijks meer dan ¤ 250 extra aan eigen bijdragen moeten betalen, zouden die noodzakelijke zorgkosten gecompenseerd dienen te krijgen. De lang-ziekkorting (zonodig uitgekeerd als tax-credit) moet de teruggave van deze kosten regelen.

Femke Halsema
Kees Vendrik


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -