Greenpeace

Greenpeace: Disney-kinderkleding bevat schadelijke stoffen

15 April 2004, Amsterdam, NEDERLAND

Disney-kinderkleding bevat schadelijke stoffen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Greenpeace International is gedaan. Het Deense onderzoeksinstituut Eurofins onderzocht T-shirts, pyjama's en ondergoed, gekocht in 19 verschillende landen wereldwijd. Uit het rapport "Toxic Childrenswear By Disney" blijkt dat alle geteste kledingstukken schadelijke stoffen bevatten. Het uit Nederland afkomstige T-shirt met Donald Duck opdruk bevatte ftalaten, alkylfenolen en organotinverbindingen.

De aanwezigheid van deze stoffen in de kleding is waarschijnlijk het gevolg van de PVC-plasticoltechniek. Deze techniek wordt gebruikt om de kleding te bedrukken met de afbeeldingen van bekende Disney-figuren. "Het is onbegrijpelijk dat deze schadelijke stoffen nog steeds worden gebruikt terwijl er schone alternatieven op de markt aanwezig zijn," zegt Bart van Opzeeland van Greenpeace. Kledingzaken zoals H&M zijn reeds enkele jaren geleden overgestapt op milieuvriendelijke alternatieven. Greenpeace wil dat ook Disney op korte termijn overstapt op de schone druktechniek. Vanochtend voerde Greenpeace Engeland in Londen actie bij het Europese hoofdkantoor van Disney.

De aangetroffen schadelijke stoffen zitten niet alleen in kleding maar in allerlei producten die mensen dagelijks gebruiken zoals elektronica en cosmetica. Tijdens de productie, het gebruik en tijdens de afvalfase komen deze stoffen in het milieu terecht. De stoffen breken slecht af en worden van de Alpen tot aan de Noordpool teruggevonden. Vaak hopen ze zich op in het vetweefsel van mens en dier en komen zo terecht in de voedselketen. Het gaat om stoffen die al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn; vaak zijn het notoire hormoonverstoorders. Het is niet de eerste keer dat Greenpeace onderzoek doet naar deze stoffen. Vorig jaar werden deze stoffen in Nederland aangetoond in regenwater en daarvoor in huisstof. De komende weken laat Greenpeace, onder verantwoordelijkheid van het Academisch Ziekenhuis Groningen, bloedonderzoek doen naar schadelijke stoffen bij mensen.

Twee weken geleden publiceerde Greenpeace Nederland het rapport Gif bloedlink - het verhaal dat niemand wil horen. Dit rapport geeft niet alleen aan wáár de giftige stoffen werden aangetroffen, maar ook wat de schadelijke effecten kunnen zijn. Zeven wetenschappers geven in dat rapport hun commentaar. Hoe sterk hun visies ook uiteenlopen, over één ding is weinig discussie: dit soort stoffen hoort niet thuis in ons milieu en dus niet in het lichaam van mens en dier.

"We roepen het publiek op ons te steunen in onze eis voor een lichaam zonder gif," zegt Bart van Opzeeland. Samen met andere organisaties verspreidt Greenpeace ansichtkaarten gericht aan Staatssecretaris Van Geel van Milieu, waarop mensen hun handtekening kunnen zetten. Ook via de Greenpeace-website kunnen mensen meedoen aan deze actie. De handtekeningenactie wordt ondersteund door Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Waddenvereniging, Stichting de Noordzee, WECF, Stichting Reinwater, FNV, de Consumentenbond en de Dierenbescherming.

Nederland is vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie. Dan heeft Staatssecretaris Van Geel de kans om een streng Europees chemicaliënbeleid (REACH) af te spreken. De milieuorganisatie wil dat er een verbod op de productie en het gebruik van giftige stoffen komt en dat de industrie overstapt op niet-schadelijke alternatieven. Bovendien wil de milieuorganisatie dat stoffen daadwerkelijk veilig zijn (voorzorgsprincipe) voor ze op de markt gebracht mogen worden. Daarnaast moet informatie over stoffen en producten toegankelijk zijn voor iedereen.

Vind je ook dat de productie en het gebruik van giftige chemische stoffen aan banden gelegd moet worden? Eis een lichaam zonder gif!

Vind je ook dat de productie en het gebruik van giftige chemische stoffen aan banden gelegd moet worden? Eis een lichaam zonder gif!