TNO

Volksgezondheidsprijs 2003 voor TNO'er

14-04-2004 - Matty Crone, werkzaam bij TNO Preventie en Gezondheid, ontving op 14 april tijdens het Nederlandse Congres Volksgezondheid 2004 in De Doelen te Rotterdam de Nationale Volksgezondheidsprijs 2003.

Crone ontving de prijs voor haar onderzoek naar de voorlichtingscampagne 'Roken niet waar de kleine bij is'. De jury van de Volksgezondheidsprijs 2003 van de Vereniging voor Volksgezondheid en Wetenschap heeft zijn beslissing gebaseerd op een aantal criteria: de prijs is toegekend aan een jonge onderzoeker die aan het begin staat van zijn of haar wetenschappelijke loopbaan, en er is sprake van een afgerond proefschrift ('The Prevention of Involuntary Smoking by Children', Vrije Universiteit Amsterdam, 12 november 2003). Ook de wetenschappelijke kwaliteit, de originaliteit en het maatschappelijke belang (de impact voor de volksgezondheid) waren belangrijke criteria voor de jury.

Haar onderzoek heeft een belangrijke volksgezondheidsbedreiging, namelijk meeroken door kinderen, op de agenda gezet. De jury was onder de indruk van de uitvoering van de hele cyclus van planmatige gezondheidsvoorlichting, van probleembeschrijving en interventie-ontwikkeling tot effect-evaluatie en implementatie. Crone heeft daarbij, volgens de jury, een veelheid aan onderzoeksmethoden gebruikt en veel maatschappelijke partijen betrokken.

Nieuwsredactie, TNO

Contactpersoon

Dr. Matty Crone

TNO Preventie en Gezondheid

T 071 518 18 99

MR.crone@pg.tno.nl