Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 14 april 2004

Heliview onderzoekt alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid binnen het Nederlandse bedrijfsleven

Heliview start dit jaar met een diepgaand en omvangrijk onderzoek naar de stand van zaken aangaande het beleid met betrekking tot alcohol-, drugs- en medicijngebruik binnen het Nederlandse bedrijfsleven: de Heliview ADM Beleid Monitor.

Overmatig gebruik van alcohol, drugs en/of medicijnen beïnvloedt de gezondheid van de werknemer en kan leiden tot een hoger ziekteverzuim. Werknemers met een problematisch gebruik van alcohol, drugs of medicijnen hebben een lagere productiviteit, een hoger ziekteverzuim en leveren een hoger risico ten aanzien van collega's en zichzelf ten aanzien van bedrijfsongevallen.

In deze studie zal worden onderzocht in hoeverre alcohol-, drugs- en/of medicijngebruik als risicofactor t.a.v. bedrijfsgezondheid en verzuim worden onderkend en in hoeverre dit heeft geleid tot een concreet bedrijfsbeleid. Naast een diepgaande inventarisatie van het huidige reeds gerealiseerde beleid wordt ook geïnventariseerd in hoeverre er plannen bestaan op dit gebied. Daarnaast wordt de rol van externe dienstverleners, zoals Arbodiensten en adviseurs in kaart gebracht.

Parallel aan deze grootschalige inventarisatie zal een verkennend onderzoek worden uitgevoerd om ook bij werknemers te toetsen in hoeverre men in de nabije werkomgeving dit soort problemen signaleert en in hoeverre men op de hoogte is van een eventueel bedrijfsbeleid ten aanzien van alcohol-, drugs- en medicijngebruik.

Heliview presenteert hiermee het eerste grootschalige onderzoek op dit terrein in Nederland.