GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 15 april 2004 11:49
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks stelt vragen over twee-op-één-cel bij psychisch gestoorden en verslaafden

(15 april 2004)

Kamervraag

Marijke Vos (GroenLinks) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Justitie over de berichten dat psychisch gestoorden en verslaafden geplaatst worden in het twee-op-één-cel-regime. Deze experimenten wekken nog steeds grote beroering onder gevangenisbewaarders omdat ze vrezen voor toenemend geweld in gevangenissen. Daarom besloot minister Donner slechts op vrijwillige basis gedetineerden zonder psychische problemen voor de experimenten te selecteren. Nu luiden vakbondsbestuurders de noodklok omdat, ondanks toezeggingen van minister Donner, tóch psychisch gestoorden en verslaafden geselecteerd worden bij gebrek aan geschikte vrijwilligers.

Marijke Vos wil dat minister Donner onderzoekt of de beweringen van de vakbonden kloppen. Als de bonden inderdaad gelijk hebben, dan moet de minister van Justitie met onmiddellijke ingang adequate maatregelen treffen om misstanden te voorkomen.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Justitie en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake de plaatsing van verslaafden en psychisch gestoorden in duocellen


1. Kent u de berichten dat verslaafden en psychisch gestoorden geplaatst worden in een twee-op-één-cel regime?


2. Kunt u aangeven wat er waar is van de signalen die vakbondsbestuurders opvangen van hun leden dat psychisch gestoorden en verslaafden deelnemen aan de experimenten van twee-op-een-cel? Bent u van plan direct onderzoek in te stellen naar de bewering van vakbonden dat gevangenisdirecties er niet in slagen voldoende geschikte vrijwilligers voor deze experimenten te vinden en daarom gedetineerden waarvan expliciet is vastgesteld dat ze onder geen enkele voorwaarde zouden worden geselecteerd tóch plaatsen?


3. Vindt u het wenselijk dat penitentiair inrichtingswerkers geconfronteerd worden met de bijzonder zware psycho-sociale problematiek van psychisch gestoorden, met alle risico's voor de orde en veiligheid in penitentiaire inrichtingen van dien?


4. Klopt de bewering van de vakbondsbestuurder dat 'Justitie er alles aan doet om het experiment te laten slagen'? Zo nee, waarom niet? Vinden er inderdaad manipulaties plaats om te voorkomen dat de uitkomst van de experimenten met twee gedetineerden op één cel voor u negatief zullen uitvallen?


5. Bent u bereid met onmiddellijke ingang een onafhankelijke wetenschappelijke begeleidingscommissie in te stellen om de gang van zaken rondom de experimenten te laten onderzoeken? Zo nee, waarom niet?


6. Kunt u aangeven of het wenselijk is om psychisch gestoorden in reguliere penitentiaire inrichtingen te detineren? Is de psycho-sociale problematiek van psychisch gestoorden niet dusdanig dat gespecialiseerde hulpverlening op zijn plaats is? Zo nee, hoe wordt voorzien in adequate gespecialiseerde hulpverlening in penitentiaire inrichtingen?


7. Op welke wijze gaat u voorzien in maatregelen waarmee voorkomen wordt dat psychisch gestoorden en verslaafden moeten deelnemen aan de twee-op-een-cel-experimenten?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -