STICHTING SVM PACT
http://www.svm-pact.nl

Ondernemen en het Convenant Verpakkingen

SVM-PACT wijst ondernemers op verplichtingen en risico's

Zo'n 250.000 Nederlandse bedrijven hebben te maken met de regelgeving op verpakkingsgebied. Dit zijn niet alleen producenten en importeurs, maar ook winkeliers die draagtasjes meegeven aan hun klanten of snackbarhouders die hun producten afleveren in kunststof bakjes. Een flink aantal van hen -met name in het midden- en kleinbedrijf- is zich daar onvoldoende van bewust. Voor deze bedrijven heeft SVM-PACT als uitvoeringsorganisatie van het Convenant Verpakkingen de brochure 'Uw onderneming en het Convenant Verpakkingen' uitgebracht die bedrijven attent moet maken op de voordelen van deelname aan het convenant.

Het Convenant Verpakkingen is een collectieve afspraak tussen overheid en bedrijfsleven over het verminderen van het gebruik van verpakkingsmateriaal en het recyclen ervan. Het convenant is al meer dan tien jaar zeer succesvol en stelt bedrijven in staat tegen lage kosten aan hun verplichtingen te voldoen. Inmiddels wordt ruim 64% van het verpakkingsmateriaal dat jaarlijks nieuw op de markt komt, gerecycled. In 2005 moet dat 70% zijn. Het gaat om de verpakkingsmaterialen papier, karton, glas, metaal, kunststof en hout.

Bedrijven doen er verstandig aan zich aan te sluiten bij het convenant. Het vrijwaart hen van de individuele verplichting 65% van het verpakkingsmateriaal dat zij op de markt brengen terug te halen en 45% te laten recyclen. Die verplichting, opgelegd bij Ministeriële Regeling, is voor een bedrijf moeilijk na te komen en brengt hoge kosten met zich mee. Het Ministerie van VROM controleert intensief op de naleving van de regels en kan overtreders boetes en dwangsommen opleggen. Aansluiten bij het convenant betekent minder werk en lagere kosten voor bedrijven. SVM-PACT verspreidt de brochure onder meer via brancheverenigingen, de bedrijf- en productschappen en kantoren van MKB-Nederland.