Socialistische Partij

Massale opkomst demonstratie Van harte Pardon

15-04-2004 * Onder de slogan Stop de uitzettingen, Van harte Pardon heeft het Alkmaars Vredesplatform de afgelopen weken opgeroepen tot deelname aan de landelijke demonstratie. Zaterdag vertrokken tientallen demonstraten uit Alkmaar met de trein naar Amsterdam om te protesteren tegen het harde en willekeurige uitzettingsbeleid van minister Verdonk. Ruim tienduizend mensen waren op de Dam en riepen op voor een ruimhartig beleid; een generaal pardon!

Minister Verdonk wil de komende tijd duizenden asielzoekers het land uitzetten. Het gaat om mensen die hier al jaren zijn. Met de geplande massale uitzetting van asielzoekers is in Nederland een wissel omgezet en terecht wordt er verzet tegen aangetekend. De gevolgen voor deze groep vluchtelingen zijn onverteerbaar en onverdraagbaar. Niet alleen voor de vluchtelingen, ook voor allen die achter hen staan is dit een onbegrijpelijk beleid. Minister Verdonk gaat met haar beleid volledig voorbij aan de persoonlijke situatie van de asielaanvragers, zoals bijvoorbeeld de mate van inburgering, de gezinssituatie of gezondheid van de aanvrager. Bovendien heeft de overheid de toekenning van de vluchtelingenstatus aan deze groep mensen jarenlang voor zich uitgeschoven, om het nieuwe verwijderbeleid politiek te kunnen afdwingen. Een grondprincipe van het Nederlandse bestuursrecht is, dat de overheid binnen een redelijke termijn een beslissing neemt. Diezelfde overheid heeft vluchtelingen en hun gezinnen rustig vijf jaar of langer laten bungelen. Zij moeten nu de prijs betalen voor de vroegere fouten en misstanden van het Nederlandse asielsysteem. Dat je dat gewoon niet kunt maken, lijkt niet tot de politiek in Den Haag door te dringen. De coalitiepartijen lijken onwrikbaar, terwijl de steun in de maatschappij voor een ruimhartig pardon massaal is.

Minister Verdonk komt deze maand met een plan van aanpak om de asielzoekers het land uit te zetten. Daartoe zullen twee vertrekcentra worden ingericht. Een probleem is echter hoe de mensen in de nieuwe vertrekcentra moeten komen en hoe het verder met hen moet als blijkt dat zij toch niet uitgezet kunnen worden. De overheid zet hen dan gewoon weer op straat. Wel met de boodschap dat zij binnen 48 uur het land dienen te verlaten. Een volstrekt inhumaan beleid. Door het opzetten van verwijdercentra, tracht minister Verdonk de verantwoordelijkheid en het geweten van de locale bestuurders af te kopen. De gemeenten hoeven deze mensen dan niet meer op straat te zetten en worden tevens gevrijwaard van het groeiend maatschappelijk verzet. Zij doen daarmee wel mee aan de struisvogelpolitiek. Immers: als vervolgens blijkt dat hun plaatsgenoten toch niet uitgezet kunnen worden, zullen zij toch weer met hun gemeentelijke zorgplicht worden geconfronteerd.

Alkmaarse situatie

In Alkmaar pleiten vooral de fracties van GroenLinks en SP voor een actieve rol van de gemeente. De partijen zijn van mening dat Alkmaar beter bekend is met de schrijnende situatie van de in haar gemeente verblijvende groep asielzoekers, dan de papieren dossiers op grond waarvan minister Verdonk haar beslissingen over het al dan niet uitzetten neemt. Bovendien zijn GroenLinks en SP ervan overtuigd dat aantal schrijnende gevallen door het uitzetbeleid de komende jaren flink toe zal nemen. Een direct gevolg is ook dat de gemeente meer geconfronteerd zal worden met dringende verzoeken van asielzoekers, maatschappelijke en kerkelijke organisaties om zich in te zetten voor asielzoekers die het land uitgezet dreigen te worden. Reden waarom zij pleiten voor een actieve rol van de gemeente. Tot op heden vinden GroenLinks en SP daarvoor bij de andere partijen in de gemeenteraad en het college weinig steun. Het college van burgemeester en wethouders liet bij monde van wethouder Cor van Vliet onlangs in de commissie Samenlevingszaken van 1 april jl. nog weten geen problemen te zien. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namelijk met minister Verdonk duidelijke afspraken gemaakt. Zij zal zorg dragen voor de opvang en uitzetting van de asielzoekers, aldus de wethouder. Volgens GroenLinks en SP loopt het gemeentebestuur daarmee weg van zijn verantwoordelijkheid en laat daardoor de Alkmaarse asielzoekers in de kou staan. Beide partijen zullen blijven aandringen op een actieve en betrokken rol van de gemeente Alkmaar bij de problematiek van asielzoekers.

Het Alkmaars Vredesplatform zal de fracties van GroenLinks en SP natuurlijk blijven aanmoedigen in hun strijd voor een humaan asiel- en vluchtelingenbeleid in Alkmaar. Want sommige dingen kun je gewoon niet maken, niet als overheid, en evenmin als mensen onderling. En daarvan moet ook de lokale politiek van Alkmaar overtuigd raken.

Wim van Veen namens Alkmaars Vredesplatform.