Socialistische Partij

Petitie tegen asielbeleid wordt overhandigd

15-04-2004 * De afgelopen tijd zijn onder de vlag van het Alkmaars Vredesplatform ruim 2500 handtekeningen opgehaald. Al deze mensen zijn het oneens met het uitzettingsbeleid van Minister Verdonk. Door hun handtekening zetten steunen zij een oproep aan burgemeester van Rossen om aan dit beleid niet mee te werken. 15 april wordt de petitie door SP Afdelingsvoorzitter Matt Delahaij aangeboden. Hier volgt de tekst toespraak die hij daarbij zal uitspreken:

Geachte Burgemeester van Rossen, geachte commissie,

Het huidige uitzettingsbeleid druist in tegen het rechtsgevoel van veel Alkmaarse burgers. Aan dit beleid, dat onder andere gezinnen uit elkaar haalt, omdat vader, moeder of kinderen geen verblijfsvergunning krijgen, moet en kan een einde worden gemaakt. Hierin kunnen burgemeesters een belangrijke rol spelen.

Met het huidige beleid voelt het alsof de normen en waarden van onze beschaafde samenleving worden uitgehold. Wij in Alkmaar staan hierin niet alleen. Overal in het land, waar burgers in contact staan met asielzoekers, onderkennen deze Nederlanders dat het in de meeste gevallen onmenselijk is deze mensen naar politiek onveilige landen te sturen waar zij zelf ooit vandaan zijn gevlucht. Landen waar jonge kinderen uit deze gezinnen vaak niet eens geboren zijn. Een Nederlands jochie uit Bergen, kan zich in de Somalische hoofdstad Mogadishu, niet handhaven. Hij spreekt de taal onvoldoende, ziet er verwesterd en rijk uit, is niet streetwise genoeg. Hij raakt verzeild in een stammenstrijd waar hij elk moment van de dag keuzes moet maken om te overleven. Hij heeft hooguit een Somalische achternaam en een Somalische huidskleur, maar dat is absoluut onvoldoende bagage om te overleven.

Een geëmancipeerd gezin, waarvan de ouders oorspronkelijk uit Iran komen, dat zich gedraagt volgens Nederlandse c.q. westerse omgangsvormen, zo'n gezin redt het niet als ze worden teruggestuurd. Dit gezin wordt niet meer geaccepteerd in een streng islamitische omgeving. Sterker, het politiek maatschappelijk systeem is voor deze mensen levensbedreigend.

We hoeven trouwens met voorbeelden Alkmaar niet eens te verlaten. Er zijn drie gezinnen in de vluchthoef, die deze week de opvang uit moeten. Dit zijn acute situaties en verdienen onze bijzondere aandacht.

Een vader, een moeder en een kind.

Een vader , een moeder en twee kinderen.

Een vader, een moeder, vier kinderen; de vader mag in Nederland blijven, de moeder en haar vier kinderen zijn uitgeprocedeerd, zij moeten het land uit.

En dan is er nog een kind, die officieel door Nederlandse ouders is geadopteerd, dat deze week het land moet verlaten.

We weten van de urgente situatie van een Cubaanse vrouw, een Syrische man en een gezin dat nu is ondergebracht bij een gasthuis.

De politieke druk, die wordt opgelegd om het regeringsbeleid te volgen is groot, getuige de gebeurtenissen op het CDA congres eerder dit jaar. Ondanks het gegeven dat 70% van de CDA Burgemeesters te kennen heeft gegeven niet mee te werken aan de door de regering opgelegde regels voor het uit huis of uit de opvang zetten van vluchtelingen en het gegeven dat complete CDA regio's zich tegen het uitzettingsbeleid hebben geschaard, deed het CDA congres vermoeden dat dit beleid de vertolking is van de wil van het Nederlandse volk. Niets is minder waar.

Talloze burgemeesters van andere politieke stromingen, incluis VVD burgemeesters, hebben te kennen gegeven het regeringsbeleid niet te willen uitvoeren. Zij hebben het bewustzijn waar het in de democratie om draait, een bewustzijn dat een heleboel Nederlandse politici dreigen kwijt te raken, namelijk dat politiek verantwoordelijkheid nemen equivalent is aan het volgen van je geweten. Daarnaast is het vrijwel praktisch ondoenlijk om statenlozen terug te sturen.

De SP wil U vragen om U alsnog achter deze burgemeesters te scharen en Minister Verdonk te laten weten dat Alkmaar niet zal meewerken aan het op straat zetten van vluchtelingen.

Momenteel is in voorbereiding de evaluatie van het vluchtelingenbeleid zoals dat tot nu toe door Alkmaar is gevoerd. Dit beleid houdt niet veel meer in dan het beschikbaar stellen van een beperkte som geld voor het opvangen van uitgeprocedeerde onuitzetbare asielzoekers. De burgemeester heeft al diverse malen laten weten dat door het nieuwe landelijke beleid er geen rol meer zou zijn voor de gemeente. Vluchtelingen die uitgeprocedeerd zijn krijgen acht weken de tijd om ervoor te zorgen dat hun papieren om terug te keren in orde zijn. Na die acht weken worden ze in een uitzetcentrum geplaatst. Hiermee zou de rol van de gemeente zijn uitgespeeld omdat er geen mensen op straat worden gezet en de gemeente dus niet meer aan de zorgplicht hoeft te voldoen.

De fractie van de SP is het niet eens met deze visie.

Het valt te verwachten dat vluchtelingen die nu onuitzetbaar zijn dat ook vanuit de uitzetcentra zullen blijven. Als deze centra na een te verwachten korte periode volledig bezet zullen zijn is de enige reële mogelijkheid dat vluchtelingen alsnog op straat belanden. De SP is van mening dat Alkmaar de morele plicht heeft om "onze" vluchtelingen te volgen totdat daadwerkelijk tot uitzetting wordt overgegaan of, zoals te verwachten is, ze toch nog op straat belanden. Als deze mensen toch op straat belanden dan zouden ze als Alkmaarse vluchtelingen beschouwd moeten worden en hier dus moeten worden opgevangen.

Daarom vragen we U ook om de Alkmaarse uitgeprocedeerde asielzoekers te volgen en in geval zij op straat worden gezet direct weer naar Alkmaar terug te halen en ze hier weer adequaat te huisvesten.

Om deze vragen kracht bij te zetten zullen deze kinderen U, namens alle ondertekenaars, deze petitie overhandigen. Deze petitie is door bijna tweeduizend Alkmaarders ondertekend. Van de mensen die benaderd zijn heeft 70% tot 80% spontaan en met duidelijke instemming getekend. Als we deze petitie als onderzoek beschouwen, kunnen we stellen dat het overgrote deel van de Alkmaarse bevolking deze petitie onderschrijft en het beleid van Verdonk afwijst. Met een representatieve steekproef van ongeveer 2500 mensen kunnen we stellen dat we de mening van de Alkmaarse bevolking in beeld hebben gebracht.