Politie IJsselland

Persberichten Deventer e.o.
van Woensdag 14-apr-2004 07:00 uur
tot Donderdag 15-apr-2004 06:59 uur
Door Frank Dijkema
Piket: Wim Rabelink (038) 4963891
---


Diefstal uit zeecontainer

Deventer - Op woensdagnacht werd er ingebroken bij een sportvereniging aan de Nico van Bolkesteinlaan. Op het terrein stond een container voor de verbouwing van het clubhuis. Uit de container werd een grote hoeveelheid elektrisch gereedschap gestolen. De politie stelt een onderzoek in.
(04-043304)


Mishandeling

Deventer - Op woensdagavond vond er een vechtpartij plaats aan de Rijsterborgherweg. Een 24-jarige man uit Deventer werd door een 26-jarige man uit Deventer geslagen. De verdachte deed dit omdat hij van mening was dat de 24-jarige man de politie had ingelicht over zijn hennepkwekerij. De 24-jarige man liep een hoofdwond en een bloedlip op. De verdachte werd aangehouden en ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.
(04-043639)


---- --


Persberichten Politie IJsselland
Dagrapport teams Steenwijk/Horst&Waterland
van Woensdag 14-apr-2004 07:00 uur
tot Donderdag 15-apr-2004 06:59 uur
door: Henk Kremer, piket: Wim Rabelink, tel. (038) 496 38 91
---


Botsing auto en fiets

Staphorst - Op woensdagmiddag (14:32) vond aan de Achthoevenweg een verkeersongeval plaats. Een 53-jarige man uit Urmond reed vanaf een parkeerplaats de Achthoevenweg op maar bevond zich aan de verkeerde kant van de weg (reed tegen het verkeer in) en zag hierbij een 69-jarige fietser uit Meppel over het hoofd die kwam uit de richting van de Gemeenteweg. De fietser werd met een hoofdwond en schrammen en schaafplekken door de ambulance naar het ziekenhuis in Meppel gebracht.
(04-043534)


Aanrijding twee auto's

Steenwijk - Op de kruising van de Paul Krugerstraat met de Jan van Riebeeckstraat vond op woensdagavond (18:00 uur) een aanrijding plaats tussen twee auto's. Een 19-jarige man uit Steenwijk reed over de Paul Krugerstraat in de richting van de kruising met de Jan van Riebeeckstraat. Hij zag een auto, bestuurd door een 24-jarige man uit Steenwijk van rechts aan komen rijden op de Jan van Riebeeckstraat. De 19-jarige man probeerde te remmen en naar rechts uit te wijken maar hij kon de auto van de 24-jarige man niet meer ontwijken. De 24-jarige man werd met een pijnlijke rechterarm door de ambulance naar het ziekenhuis in Meppel gebracht. Beide auto's werden afgesleept.
(04-043634)


Opgevoerde bromfiets

Staphorst - Op woensdagavond werd de brommer van een 17-jarige jongeman uit Rouveen gecontroleerd. Hij reed met zijn brommer op de Viaduktweg. De bromfiets bleek opgevoerd. De jongeman kreeg een bekeuring voor overschrijding van de maximumconstructiesnelheid (2 kiloWatt).
(04-043679)


Gordelcontroles

Zuidveen - Aan de Zuidveenseweg werd op woensdagmiddag een gordelcontrole gehouden. Vijf bestuurders kregen een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel.
(04-043500)


Tuk - Aan de Oldemarktseweg werd op woensdagochtend een autogordelcontrole gehouden. 51 mensen werden gecontroleerd. Zes mensen droegen geen gordel en kregen hiervoor een bekeuring.
(04-043377)


Bromfietscontrole

Steenwijk - In Steenwijk werd op woensdagmiddag een bromfietscontrole gehouden. Acht bromfietsen werden gecontroleerd. Zes bestuurders kregen proces-verbaal omdat hun bromfiets was opgevoerd en een bestuurder kreeg een bekeuring voor een gladde achterband.
(04-043510)


---- --


Persberichten Salland
van Woensdag 14-apr-2004 07:00 uur
tot Donderdag 15-apr-2004 06:59 uur
Door: Jan Thijs van Hemmen
Piket: Wim Rabelink 038-4963891
---


Bromfietser rijdt door na stopteken

Raalte - Een 17-jarige inwoner van Raalte is woensdagavond op de Kerspelweg aangehouden met het vermoeden dat zijn bromfiets meer vermogen zou hebben dan wettelijk is toegestaan. De man negeerde het stopteken van de politie en ging er vandoor. De man kreeg een proces-verbaal voor het negeren van een stopteken en een ondeugdelijke voorrem. Een meting voor het vermogen volgt.
(04-043690)


---- --


Persberichten Hardenberg/Dalfsen/Ommen 1
van Woensdag 14-apr-2004 07:00 uur
tot Donderdag 15-apr-2004 06:59 uur
piket: Wim Rabelink (038-4963891)
door: Saskia Brinkhuis

Voor achtervolging autodief zie persberichten Zwolle.

Vrouw gevallen met fiets

Ommen - Woensdagmiddag rond 15.30 uur is een vrouw (onbekende leeftijd) uit Ommen met de fiets komen te vallen op de Dr. A.C van Raaltestraat. Omwonenden hebben haar geholpen. Zij werd met onbekend letsel afgevoerd naar het ziekenhuis.
(04-043556)


Beeld gestolen

Hardenberg - Sinds dinsdag wordt vanaf een oprit bij een woning aan de Kanaalweg-West een betonnen beeld van ongeveer vijftig centimeter hoog vermist. Het beeld was bevestigd aan een draadpin op een poer en is waarschijnlijk met veel moeite weggenomen.
(04-043279)


Verkeerscontrole

Salland/Vechtdal - Woensdagmiddag is er met de videoauto gecontroleerd in Salland en het Vechtdalgebied. De volgende bekeuringen werden uitgereikt:
6 x max. snelheid
1 x motorrijder zonder helm (90 km/uur)
1 x inhalen bij doorgetrokken streep
(04-043666)


Politie team Dalfsen-Ommen surveilleert op het stalen ros
BIKETEAM MAAKT POLITIEWERK ZICHTBAAR


DALFSEN - De politie dichterbij de burger brengen en daardoor het veiligheidsgevoel vergroten.
Om dat doel te bereiken zet het team Dalfsen-Ommen van de politie IJsselland een mountainbike-team in. Onder het motto: ,,Uit het blik, aanspreekbaar op het stalen ros'', nemen de fietsende agenten toezichthoudende taken voor rekening. Gedeputeerde Gert Ranter van de provincie Overijssel geeft op woensdag 21 april de officiële aftrap voor het project. Samen met onder meer burgemeester Leo Elfers, districtschef Roel ter Schure, teamchef Janny Knol en de leden van het kersverse biketeam wijdt hij de mountainbikes in met een surveillance door Nieuwleusen.

Het mountainbikeproject is uniek voor het plattelandsgebied. In diverse steden, waaronder Deventer, Amsterdam, Leiden, Gouda en Den Haag draaien de biketeams al een aantal jaren. De ervaring met deze projecten in stedelijke gebieden leert dat de fiets een effectief surveillancemiddel kan zijn. Voor het plattelandsgebied is deze werkwijze een nieuw fenomeen.
De nieuwe manier van werken sluit aan bij de doelstellingen van wijkgerichte politiezorg, gebiedsgebonden werken en beleidsmatige speerpunten. Vergroten van het gevoel van veiligheid is daar een voorbeeld van. Het project komt tevens tegemoet aan een aantal thema's uit het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente Dalfsen, zoals Jeugd en veiligheid, Ouderen en veiligheid, Horeca, Bedrijven, Evenementen en Criminaliteit. Ook past het project binnen de doelstelling van het Overijsselse veiligheidsbeleid, namelijk het verminderen van onveiligheidsgevoelens en het vergroten van het gevoel van veiligheid. Deze doelstelling tracht de provincie Overijssel te bereiken door projecten die gericht zijn op het terugdringen van onveiligheidsgevoelens zoals dit mountainbike project te ondersteunen.

Mobiel
Het biketeam heeft onder meer de opdracht om toezicht te houden in wijken, markten, winkelcentra en het buitengebied, bij campings en evenementen en tijdens de sluitingstijden van de horeca. Groot voordeel van de surveillance per fiets is dat het biketeam zeer mobiel is. Het kan op plaatsen komen die met de auto moeilijk of niet bereikbaar zijn. Het toezicht op bijvoorbeeld loslopende honden in de bossen en bij publieksevenementen kan hierdoor effectiever uitgevoerd worden. Bovendien zijn de agenten direct aanspreekbaar en heeft hun zichtbare aanwezigheid een preventieve, positieve uitstraling.
Op projectmatige basis wordt het biketeam ook ingezet op criminaliteitsthema's, die onderdeel vormen van het toezichtsplan van het politieteam Dalfsen-Ommen. Ook gemeentelijke thema's op het gebied van openbare orde en veiligheid of zaken die in het district actueel zijn, kan het biketeam oppakken. Op dit moment zijn met name overlast door jeugd, 'hotspots' van autokrakers en inbraken in woningen en bedrijven in beeld.

Enthousiast team
Het biketeam Dalfsen-Ommen telt, inclusief de projectleider, zes tot acht enthousiaste teamleden die elkaar afwisselen. Zij hebben de beschikking over vier mountainbikes. Aan iedere fiets zijn twee gebruikers gekoppeld, zodat de betrokkenheid zo optimaal mogelijk is. De projectleider draagt zorg voor het beheer en de inzet van het biketeam. Het biketeam wordt het hele jaar door ingezet op de dins- en donderdagen.

Evaluatie
Het project ,,Uit het blik, aanspreekbaar op het stalen ros'', kon tot uitvoering komen met een financiële bijdrage van de gemeente Dalfsen en een provinciale subsidie uit de Bijdrageregeling Veiligheid 2004.
Het streven is erop gericht om de mountainbikesurveillances structureel in te voeren.
Na het eerste jaar komt er een uitvoerige evaluatie. Hieruit moet blijken in hoeverre de doelstelling van het project bereikt is. Bij de evaluatie worden winkeliers, campinghouders, horecaondernemers, inwoners van Dalfsen en Ommen en de leden van het biketeam betrokken. Daarnaast vindt er een evaluatie plaats op basis van de bedrijfsgegevens van het team Dalfsen-Ommen.
---