Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 13 april 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen onderwerpen in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Subsidie voor muziektheaterproductie "Stormen over Anna" (2004/1066) Drie Nieuwegeinse kunstenaars: volkszanger Arie Gresnigt, de muziekdocent Thijs Dercksen van het kunstencentrum De Kom en de regisseuse van het Nieuwegeinse toneelgezelschap "De Verkommerde Oever" (ondersteund door het theater en kunstencentrum De Kom) doen in het kader van het stimuleringsbudget Nieuwe Ontwikkelingen Cultuur (NOC) een aanvraag voor de muziektheaterproductie "Stormen over Anna". Met "Stormen over Anna" maken deze drie Nieuwegeinse kunstenaars, ieder met inbreng vanuit zijn of haar discipline, een vernieuwende en originele voorstelling. Een voorstelling die een divers publiek zal trekken. Criteria van het budget NOC zijn: eenmalige activiteiten; vernieuwend karakter; het samenwerken van verschillende kunstdisciplines binnen het Nieuwegeinse culturele leven; bijdrage aan het Nieuwegeinse culturele leven; gericht op publieksactiviteiten of het aanboren van publieksgroepen. Deze productie voldoet aan de NOC-doelstellingen. De uitvoering is gepland op 17 april 2004 in theater De Kom. Het college heeft besloten de subsidieaanvraag van ¤ 5.000,-- voor de productie "Stormen over Anna" te honoreren.

Stand van zaken jaarrekeningen Bestuurscommissie Openbaar Basisonderwijs (2004/4537) Het college heeft kennisgenomen van de laatste stand van zaken met betrekking tot de inhaalslag oude jaarrekeningen van de Bestuurscommissie Openbaar Basisonderwijs Nieuwegein.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Wijziging toewijzingssystematiek van aanleunwoningen Diepenbrocklaan (2004/2547) De Stichting Zorgspectrum en Mitros Wonen hebben een verzoek ingediend om de toewijzingssystematiek van de aanleunwoningen "A- Capella" aan de Diepenbrocklaan te mogen wijzigen, zodat alle woningen via de Woonkrant worden toegewezen. Tot nu toe wordt 75% van de vrijkomende woningen toegewezen door Bureau Wachtservice en 25% via de Woonkrant. Deze wijziging biedt de zorgaanbieder en Mitros onder andere meer mogelijkheden om te kunnen sturen op de inzet van zorg. Daarnaast stopt bureau Wachtlijstservice met haar werkzaamheden. Het college stemt in met het verzoek. In de advertentie zal worden aangegeven aan welke eisen een woningzoekende moet voldoen om voor de woning in aanmerking te kunnen komen. Daarnaast is de regionale huisvestingsverordening normaal van toepassing.

Subsidie woonconsumentenorganisaties (2004/4439)
Jaarlijks is een subsidiebudget beschikbaar voor woonconsumenten (organisaties). In het kader van de gemeentelijke ombuigingsoperatie "Ruimte maken" is dit budget door de raad met ingang van 2001 gehalveerd. In 2003 is, met behulp van een afbouwregeling, deze ombuiging gerealiseerd. Het college heeft de aanvragen voor 2004 van het Platform Vreeswijk, Groepswonen Ouderen Nieuwegein (project Blokhoeve) en de Bewonerscommissie Batau-Noord, deels gehonoreerd.

Planschadeverzoeken in behandeling (2004/304)
Een bewoner aan de Barmsijs en een bewoner aan de Nedereindseweg hebben een verzoek op basis van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ingediend bij de gemeenteraad. In beide verzoeken wordt gesteld dat schade wordt geleden ten gevolge van een met artikel 19 vrijstelling verleende bouwvergunning voor de bouw van een schoolgebouw aan het Mozartplantsoen. Voor ieder planschadeverzoek dient de raad een schadebeoordelingscommissie in te stellen. Daarna kan de raad aan deze commissie opdracht verstrekken ter zake advies uit te brengen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jarigen 2004 (2004/4864) Het college is akkoord gegaan met een bestedingsvoorstel voor kinderen van 0-4 jaar, dat Vitras in samenwerking met de gemeente heeft opgesteld. Met het zogenoemde maatwerkpakket wordt dit jaar extra geïnvesteerd in het bereiken van kinderen door het consultatiebureau van Vitras. Ook wordt er zorgverlening op maat mogelijk gemaakt: met huisbezoeken, videohometraining en groepsvoorlichting worden ouders gericht ondersteund bij de opvoeding van hun kinderen. Daarnaast stimuleert de gemeente dat organisaties voor kinderen van 0-19 jaar gerichter met elkaar gaan samenwerken.

Verzoek verkorte procedure deelsanering Wierselaan (2004/4861) De Stichting Museumwerf Vreeswijk heeft de gemeente verzocht medewerking te verlenen aan het doorlopen van een zogenaamde verkorte procedure voor de goedkeuring van een deelsaneringsplan voor het terrein Wierselaan 113. De provincie Utrecht dient voor dit saneringsplan een beschikking af te geven volgens de Wet bodembescherming. Dit beslissingstraject neemt normaal gesproken een periode van 13 weken in beslag. Met een verkorte procedure kan worden volstaan als de melder schriftelijke verklaringen van belanghebbende(n) kan overleggen, waarin staat aangegeven dat de voorgenomen sanering niet op bezwaren stuit van de belanghebbende(n). De gemeente Nieuwegein is als eigenaar van het terrein één van de belanghebbende partijen. De verontreinigde bodem wordt gesaneerd (plaatselijk geïsoleerd) conform de regels en beleidsrichtlijnen van dit moment. Dit betekent dat de bodem ´functiegericht´ gesaneerd wordt tot een niveau dat tenminste het beoogde bodemgebruik (museale scheepswerf) mogelijk maakt. Het college heeft daarom besloten medewerking te verlenen aan de verkorte procedure.

Opdracht voor kunstenares Fransje Killaars (2004/4865) In het kader van de nieuwbouw en renovatie van de Mauritsschool en de 1% regeling zal een kunstwerk worden gerealiseerd in de school. In overleg met de architect, de directeur en de leerkrachten van de school heeft de commissie beeldende kunst zich georiënteerd op de school en een opdracht geformuleerd. Voor deze 1%-opdracht is besloten kunstenaars uit te nodigen die middels een kleurenplan meer eenheid in de gemeenschappelijke ruimte kunnen brengen. De wanden van de gemeenschappelijke ruimte zijn nu allemaal verschillend. Besloten werd dat er gezocht moest worden naar een kunstenaar die eenheid in de diversiteit zou kunnen brengen. Met name de uitstraling werd door de school belangrijk geacht. Het college heeft, na advies van de commissie beeldende kunst, besloten de kunstenaar Fransje Killaars de opdracht te verstrekken voor het vervaardigen en realiseren van een kleurenplan. Fransje Killaars (1959) is beeldend kunstenares en woont en werkt in Amsterdam. Sinds midden jaren ´90 maakt zij internationaal naam met ruimtevullende installaties van textiel. Zij is zeer geïnteresseerd in de belevingswereld van het kind en maakt al eerder kunstwerken voor scholen.

College akkoord met herinrichting Dinterseschans (2004/4049) Het college heeft op verzoek van de bewoners besloten de Dintherseschans te herinrichten en zal haar besluit ter kennisname aanbieden aan de Commissie RIM die in juni over dit onderwerp vergadert. Voorgeschiedenis: In 2002 zijn rioolwerkzaamheden uitgevoerd aan de Dintherseschans en Olsterveste. Naar aanleiding van deze werkzaamheden zijn de bewoners uitgenodigd te praten over een eventuele herinrichting van hun woonstraat. Als randvoorwaarden voor deze herinrichting, gold dat de buurt zelf verantwoordelijk zou zijn voor het zelfbeheer van de beplanting. Hiervoor bestond echter toen geen belangstelling. Dit is de reden waarom de herinrichting conform het besproken plan niet is doorgegaan en de straat in de oude vorm is teruggebracht. De bewoners van de Dintherseschans zijn echter van mening dat de inrichting van hun straat na het uitvoeren van rioolwerkzaamheden niet conform afspraak is gebeurd. Hierbij is een verschil van mening ontstaan tussen de bewoners en de gemeente Nieuwegein. waarbij bewoners beweren dat de gemeente een afspraak niet nakomt, en de gemeente aangeeft dat daar alleen sprake van zou zijn, als de bewoners zelf verantwoordelijk zouden zijn voor het zelfbeheer. Volgens de gemeente is dat helder gecommuniceerd. Naar aanleiding van deze ontwikkeling hebben de bewoners in een brief van 11 juni vorig jaar het verzoek gedaan om de straat alsnog te herinrichten. Na behandeling van deze brief in de raad van 26 juni vorig jaar, is besloten dit verzoek te behandelen in de Commissie RIM van juni dit jaar.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Artikel 42 brief van VVD over gehandicaptenparkeerkaart beantwoord (2004/4449) De raadsfractie van de VVD heeft enkele aanvullende vragen gesteld met betrekking tot de wijze van uitvoering van het verstrekken van de gehandicaptenparkeerkaart.

College wil deel van effecten belastingmaatregel voor dienstautokilometers compenseren (2004/4440) Per 1 januari 2004 heeft het Rijk de belastingvrije vergoeding van een autokilometer verlaagd van ¤ 0,28 naar ¤ 0,18. Met name medewerkers die hun auto regelmatig moeten gebruiken tijdens werktijd (zogeheten ´dienstkilometers´), worden benadeeld. Het gaat hier bijvoorbeeld om opzichters, uitvoerders, wijkopzichters, bodes, enkele functionarissen bij de brandweer, enzovoort. Het college heeft besloten deze fiscale maatregel voor deze groep te compenseren door de kilometervergoeding voor dienstkilometers te verhogen. Het gaat hier dus niet om de vergoeding voor woon-werkverkeer. Voor gemeentelijke werknemers die incidenteel hun auto gebruiken voor dienstkilometers, veranderen de bedragen niet. Het nettobedrag dat zij per dienstkilometer ontvangen, wordt lager door deze wijziging in belastingwetgeving. Het college legt dit voorstel aan het Georganiseerd overleg voor. Vervolgens zal het college een definitief besluit nemen.

Reparatiekosten bestemmingsplan Het Klooster (2004/2689) De Raad van State heeft eind 2003 het bestemmingsplan Het Klooster vernietigd. Dit houdt in dat de gemeente binnen een bepaalde tijd tot een nieuw bestemmingsplan moet komen. Hiervoor is binnen een ambtelijke werkgroep een reparatietraject met tijdsplanning en begroting opgesteld. Omdat het bestemmingsplan later wordt goedgekeurd en er diverse extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd is er een extra krediet aan het college gevraagd. Het college is akkoord gegaan met dit traject en heeft het hiervoor een aanvullend krediet beschikbaar gesteld.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2004/4870) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Kilqmatch onderzoekt uitstroommogelijkheden ID werknemers (2004/4867) Het nieuwe reïntegratiebeleid gaat uit van bevordering van de uit- en doorstroom uit de bestaande vormen van gesubsidieerd werk. In dat kader heeft het college besloten Kliqmatch de opdracht te geven om de individuele uitstroommogelijkheden van de ID werknemers nader onderzoeken.

College neemt kennis van tegenvaller uitkering gemeentefonds (2004/4055) Het rijk heeft in maart aangegeven dat de algemene uitkering die Nieuwegein ontvangt uit het gemeentefonds, over 2003 wordt verlaagd. Dit levert vanaf 2004 een structureel nadeel op van ¤ 650.000,-. Dit bedrag zal worden verwerkt in de voorjaarsnota. Op het gebied van de bijzondere bijstand voegt het rijk eenmalig een bedrag van ¤ 335.600,- toe aan de algemene uitkering die Nieuwegein ontvangt in 2004. Het college zal met nadere voorstellen voor de besteding van dit geld komen.

College besluit tot aanpassing arbeidsvoorwaarden (2004/3830) Het college heeft besloten tot wijzigingen in de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Nieuwegein (CAR/UWO) als gevolg van wijzigingen in de bovenwettelijke werkloosheidsuitkering. Eén van de wijzigingen betreft het aanvullen van een uitkering op grond van de Wet Reintegratie, tot het niveau van de WW-uitkering en de bovenwettelijke werkloosheidsuitkering tezamen.

College past arbeidsvoorwaardenregeling tekstueel aan (2004/3687) Het college heeft besloten tot een tekstuele wijzigingen in de CAR/UWO (arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Nieuwegein). De in de gemeentewet gebruikte term ´het college´ vervangt de termen ´burgemeester en wethouders´ en ´het college van burgemeester en wethouders´.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 15-4-2004