VVD



Nieuws

15 apr 2004 - Luchtenveld: ?Toename antisemitische Tweede-Kamerfractie uitlatingen zeer verontrustend?

De toename van 140 procent in antisemitische uitlatingen is volgens de VVD-Tweede-Kamerfractie zeer verontrustend. Het geconstateerde feit dat een belangrijk deel van de incidenten wordt veroorzaakt door jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst laat zien dat ook het antiracismebeleid niet leidt tot meer acceptatie en dus misschien wel een verkeerde insteek heeft. Woordvoerder Luchtenveld heeft de minister tijdens het algemeen overleg over dit onderwerp op 15 april 2004 gevraagd hoe de regering dit gaat onderzoeken.

Dit zijn de ontwikkelingen die het CIDI (Centrum informatie en documentatie Israël) waarneemt:

-Bij jongeren van de 2de en 3de generatie Arabische immigranten ontstaat de neiging om geen onderscheid te maken tussen Israëli's en Nederlandse joden en zien de laatste groep ook als hun vijand

-Modieus om joden een negatieve rol in politiek of economie toe te bedelen

-Toename antisemitische uitlatingen op internet.

Voor de VVD zijn dit aandachtspunten waaraan gewerkt moet worden.

De VVD vindt net als het kabinet dat ouders in de eerste plaats de verantwoordelijkheid hebben om racisme tegen te gaan in de opvoeding. Daarnaast kan de school bijdragen aan tolerantie en respect. De liberalen vinden de dialoog een zeer belangrijk punt, want zij zijn van mening dat kennis over de verschillen die bestaan mensen, begrip zal kweken en uiteindelijk kan leiden tot respect voor elkaar en een daling van racisme.

Naast het antisemitisme bestaan, zoals beschreven in het Nationaal actieplan tegen racisme staat, vele vormen van racisme. Voor vele specifieke vormen van racisme bestaat in Nederland een belangengroep, zoals voor vrouwen, homo's en lesbiennes, leeftijd, geloof zoals onder andere joden, moslims, en vanuit etnische groepen zoals Antillianen, Turken en Marokkanen. De VVD vraagt zich af of dit niet zorgt voor een verdere verscherping van de verschillen tussen mensen, het zou kunnen leiden tot meer vooroordelen en racisme terwijl mensen juist gelijkwaardig moeten worden behandeld. Je ziet nu ook minderheden elkaar racistisch bejegenen. Je creëert juist groepsvorming binnen de Nederlandse multiculturele samenleving, terwijl iedereen het heeft over integratie. De aandacht die daardoor per specifieke groep in de media naar voren komt versterkt dat nogmaals.

Dit gezegd hebbende wil niet zeggen dat er volgens de VVD geen discriminatie bestaat en dat daar hard tegen gestreden moet worden. De VVD onderschrijft zoals in het actieplan vermeld dat de bewustwording in alle geledingen van de samenleving over de ontoelaatbaarheid van discriminatie, het erkennen van eigen vooroordelen en discriminatoir gedrag en de noodzakelijkheid van wederzijds respect heel belangrijk zijn.