Provincie Zeeland

Nieuwe woonvisie moet woningbouw stimuleren.

De Provincie Zeeland heeft een concept woonvisie opgesteld die aangeeft hoe de provincie samen met gemeenten het woningbestand in Zeeland tot 2010 wil aanvullen en verbeteren in kwaliteit. Met de woonvisie wil de provincie tegemoet komen aan de wensen van de woonconsument en tegelijkertijd de gemeenten meer ruimte geven bij de invulling van de Zeeuwse woonopgave.

De komende tien jaar zijn er ongeveer 8000 woningen nodig. Dat is belangrijk minder dan eerdere prognoses (10.800). De teruglopende natuurlijke groei is daarvoor de oorzaak. Uit een analyse van de woningmarkt komt naar voren dat gemeenten veel willen bouwen maar dat het bouwprogramma niet goed aansluit op de vraag van de consument. De provincie wil zich, zo stelt de visie, beperken tot het sturen via algemene beleidsdoelen, voor Zeeland als geheel en voor regios. Gemeenten kunnen vervolgens zelf het bouwvolume, de variatie in het bouwprogramma en de spreiding over de woonkernen bepalen. De huidige toewijzing van aantallen woningen per woonkern vervalt. Omdat de praktijk uitwijst dat er minder wordt gebouwd dan gepland, streeft de provincie naar 1100 nieuwe woningen per jaar.

De woonvisie stelt vier themas centraal om de Zeeuwse woonopgave te realiseren. De eerste twee zijn het stimuleren van de omvang en diversiteit van de nieuwbouw en het stimuleren van de herstructurering van de bestaande woningvoorraad. Ruimte voor bijzondere woonwensen en kwetsbare groepen op de woningmarkt vormen de andere twee themas. De provincie wil de uitvoering door de gemeente sturen door een vaste verhouding te hanteren voor woningbouw in steden, dragende kernen en overige kernen. Voor deze laatste geldt dat uitbreidingswijken begrensd zijn tot een maximum van één procent van de bestaande woningvoorraad binnen vijf jaar. Het bouwen binnen de bebouwde kom is volledig vrij. Daarmee hoopt de provincie het bouwen binnen de bebouwde kom te stimuleren.

Provinciale Staten behandelen de concept Woonvisie op 23 april in de Statencommissie Ruimte. Op 29 april zal de Provinciale commissie Wonen de nota bespreken. Eind mei willen Gedeputeerde Staten de ontwerp Woonvisie vaststellen, waarna deze zes weken ter inzage zal liggen.

15 april, I. Vette, tel. 0118-631856, nr. 33/04