College Bescherming Persoonsgegevens


15 april 2004

CWI verbetert privacy waarborg werkzoekenden

Naar aanleiding van berichten in de media dat privé-gegevens van werkzoekenden vrij toegankelijk waren via de vacaturesite werk.nl heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) het Centrum voor werk en inkomen om opheldering gevraagd. Ook zou het Centrum voor werk en inkomen (CWI) het e-mail en internetgedrag van werkzoekenden controleren. Op basis van de verkregen informatie concludeert het CBP dat de werkwijze van het CWI niet in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP).

Het CBP heeft bij het CWI informatie ingewonnen over de werkwijze rondom publicatie van gegevens van werkzoekenden op internet. Uit de verstrekte informatie blijkt dat werkzoekenden zelf kunnen besluiten of zij naast gegevens over opleiding en werkervaring ook andere persoonsgegevens (zoals naam, adresgegevens en telefoonnummer) op internet willen plaatsen. Het privacystatement van het CWI vermeldt duidelijk dat deze gegevens openbaar zijn voor anderen. Het CWI heeft inmiddels wel restricties aangebracht in deze toegang tot gegevens van werkzoekenden. Alleen werkgevers met een zogenaamd werkgeversaccount kunnen nu direct alle gegevens van werkzoekenden opvragen.

De media maakten eveneens melding van het feit dat het CWI e-mail en internetgedrag van werkzoekenden controleert. Het CWI bleek het e-mail en internetgedrag van werkzoekenden die gebruik maken van computers bij het CWI te controleren. Inmiddels heeft het CWI een aantal waarborgen getroffen. Werkzoekenden worden beter op de hoogte gebracht van het feit dat het CWI een controle kan uitvoeren. Daarnaast is er een protocol opgesteld waarin regels zijn opgenomen voor het monitoren van e-mail en internetgedrag. Het CWI voldoet hiermee aan de eisen die de WBP stelt.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.