FNV BONDGENOTEN

Toch nog CAO in Mode en Sport-branche

De werknemers in de mode- en sportwinkels krijgen op de valreep toch nog een CAO. De werkgevers hebben vandaag alsnog ingestemd met het eindbod dat de bonden een paar maanden geleden hadden neergelegd. De CAO-onderhandelingen werden in januari afgebroken. Een CAO-loos tijdperk dreigde, maar is op het laatste moment dus toch afgewend. De werknemers krijgen er op 1 juli 2004 1,75 % bij en daarnaast een eenmalige uitkering van 0,25 % over het inkomen van 2003. Het gaat nog om een CAO voor 2003, dus het Najaarsakkoord (geen loonsverhoging) is niet van toepassing. De nieuwe CAO loopt tot 1 januari 2005.

Er waren twee bemiddelingsgesprekken voor nodig om de werkgevers en bonden weer op een lijn te krijgen. Uiteindelijk is afgesproken dat het eindbod van de bonden alsnog door de werkgevers wordt geaccepteerd met de toevoeging dat een drietal twistpunten in een vervolgtraject worden besproken. Het gaat dan om conflicten rond toeslagen, loondoorbetaling bij ziekte en het beperken van de loonsverhoging door alleen het schaalloon te verhogen en niet het feitelijke loon.

Bestuurder Karin Heynsdijk van FNV Bondgenoten is blij met de nieuwe CAO: 'Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk krijgen de werknemers toch een loonsverhoging waar ze recht op hebben en blijft de CAO in stand. Het werken in de branche zou zonder CAO veel onaantrekkelijker zijn geworden. Er is al moeilijk personeel te vinden voor de (mode en sport) detailhandel.'
Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben de laatste maand actie gevoerd in de mode-, sport- en schoenenwinkels voor een nieuwe CAO. Onder de leus 'Een goede CAO is geen mode maar een must!' werden handtekeningen opgehaald bij het personeel.

Meer informatie:
Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Bondgenoten,

06-22456066

15 apr 04 13:07