Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
15 april 2004
Overeenstemming over proces voor nieuw huurbeleid

Minister Dekker van VROM streeft naar een nieuw huurbeleid per 1 juli 2005. Als eerste stap richting dat nieuwe huurbeleid heeft zij vandaag convenanten gesloten met de vertegenwoordigers van huurders en verhuurders: Aedes vereniging van woningcorporaties, IVBN vereniging van institutionele beleggers in vastgoed, Vastgoedbelang vereniging van eigenaren en beleggers en de Nederlandse Woonbond vereniging van huurders. Proces
In de convenanten hebben genoemde partijen afspraken gemaakt over het proces om tot een nieuw huurbeleid te komen. Dit staat in het zogenoemde 'startdocument' dat voor alle partijen gelijkluidend is. Daarnaast hebben partijen onderwerpen geagendeerd waarover zij afspraken willen maken met de Minister. Dit staat in zogenoemde 'bestuurdersakkoorden' die voor elke partij verschillend zijn. De belangrijkste afspraken in de convenanten zijn de volgende.
* Op basis van een analyse van de problemen op de woningmarkt, zullen partijen een uitgangspuntennotitie opstellen.
* Op basis van deze uitgangspuntennotitie zal de minister de balans opmaken en haar voorstellen in een beleidsnotitie in het kabinet brengen.
* Eind mei zal de minister vervolgens haar beleidsnotitie ter vaststelling aan de Tweede Kamer aanbieden, en zullen de organisaties hun achterbannen kunnen raadplegen.
* Na het debat in de Kamer en de raadpleging van de achterbannen worden convenanten opgesteld met de partijen. Deze moeten deze zomer worden afgerond.
* Definitieve besluitvorming door de Tweede Kamer zal na Prinsjesdag plaatsvinden, waarna aanpassingen in wet- en regelgeving zullen worden doorgevoerd. Beleid
In oktober van het vorige jaar constateerde minister Dekker verschillende problemen op de woningmarkt. Starters, studenten, ouderen en andere kwetsbare groepen kunnen moeilijk aan een woning komen. De problemen worden veroorzaakt door een beperkte woningproductie, volgens verhuurders versterkt door een slecht investeringsklimaat in de huursector. Om de problemen op te lossen moet in ieder geval de nieuwbouwproductie worden verhoogd en de herstructurering van oude wijken versneld. Daarnaast moet goed gekeken worden naar de rol die het huidige huurbeleid speelt in de problemen op de woningmarkt. En de wijze waarop het huurbeleid het best gemoderniseerd kan worden. Een verruiming van het huurbeleid kan volgens de minister een belangrijke impuls vormen om de woningmarkt weer in beweging te krijgen en investeringen in de huursector op gang te brengen. De zorg voor de betaalbaarheid voor huurders met een laag inkomen is en blijft daarbij een harde voorwaarde. De minister wil in overleg met de organisaties van huurders en verhuurders tot de modernisering van het huurbeleid komen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=17125 )