Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Dijken over het onderzoek naar de bezuiniging (2030412330)

Vragen van het lid Van Dijken (PvdA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het onderzoek naar de bezuiniging in de psychotherapie. (Ingezonden 7 april 2004)

1.
Heeft u, ondanks de resultaten van het onderzoek van hoogleraar psychologie Verheul, waaruit blijkt dat de voorgenomen bezuinigingen van 74 miljoen euro op de psychotherapie juist geld gaan kosten 1), gezegd dat u niet voornemens bent om uw plannen te wijzigen? Zo ja, wat is hiervoor de reden? Zo neen, wat was dan uw reactie?

1.
Er is geen sprake geweest van een onderzoek naar bezuinigingen door Professor Verheul; hij heeft op basis van bepaalde vooronderstellingen en specifieke aannames een tentatieve raming gemaakt over mogelijke financiële effecten. Deze tentatieve raming geeft mij geen aanleiding af te zien van de versoepeling van de pakketbeperking psychotherapie, zoals beschreven in mijn brieven van 3 en 26 maart 2004.

2.
Heeft u bij de ontwikkeling van uw plannen om het aantal zittingen psychotherapie te beperken een onderzoek laten verrichten naar de eventuele kosten die dit met zich meebrengt? Zo ja, wat waren de resultaten van dit onderzoek? Zo neen, waarom niet?

2.
Er is geen onderzoek verricht naar de mogelijke kosten van de pakketbeperking psychotherapie. Een dergelijk onderzoek is niet goed mogelijk; wel kan achteraf monitoring plaatsvinden.

3.
Hoe gaat u de kosten die de beperking van het aantal zittingen psychotherapie met zich meebrengt monitoren? Welke termijn gaat u hiervoor hanteren?

3.
Tijdens de behandeling van de VWS-begroting heb ik toegezegd de effecten van de pakketbeperking te zullen monitoren.
Gegeven de nog beperkte registraties bij beroepsbeoefenaren zal dat een algemene monitoring van de effecten zijn. Ik zal die monitor in overleg met beroepsbeoefenaren en instellingen vorm geven.

4.
Hoe en op welke termijn gaat u de Kamer informeren over het monitoren van de kosten van de beperking van het aantal zittingen psychotherapie?

4.
De resultaten van die monitor zullen de Kamer in de tweede helft van 2005 bereiken.

5.
Deelt u de mening dat de resultaten van het onderzoek van hoogleraar Verheul reden geven om de beperking van het aantal zittingen psychotherapie terug te draaien? Zo ja, wanneer gaat dit gebeuren? Zo neen, waarom niet?

5.
Ik zie geen aanleiding om de (versoepeling van de) pakketbeperking psychotherapie terug te draaien.

6.
Kunt u voor het einde van deze week deze vragen beantwoorden?

6.
Deze vraag is niet meer relevant.

1) RTL Nieuws, 3 april jl.


---- --