Uitspraken Staat aangaande tabaksproducent Niemeyer niet onrechtmatig
Bron: Rechtbank 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 15-04-2004

De rechtbank Den Haag heeft op 14 april 2004 vonnis gewezen in de zaak van tabaksproducent Niemeyer tegen de Staat.
Hierin speelt de per 7 november 2002 gewijzigde tabakswet een rol. In deze gewijzigde tabakswet is bepaald dat er geen reclame meer mag worden gemaakt voor tabaksproducten. Verder is reclame aan banden gelegd voor aan tabaksnaam gerelateerde producten, ook al hebben die producten zelf niet direct iets met tabaksproducten te maken (het zogenaamde "brandstretching")

Kort voor de wijziging van de tabakswet had een woordvoerder van het ministerie van WVS uitspraken gedaan in de media. Hij heeft daarbij aangegeven dat Niemeyer geen reclame meer mocht maken voor JAVAANSE JONGENS EETCAFÉ en het muziekblad SAMSONIC, omdat deze beide merken teveel leken op de tabaksproducten JAVAANSE JONGENS EN SAMSON.

De rechtbank heeft in haar vonnis geoordeeld dat bedoelde uitspraken niet onrechtmatig zijn.
Argumenten daarvoor zijn: WVS heeft een zekere vrijheid bij het doen van dergelijke uitspraken, mits er voldoende feitelijke basis voor is. Die feitelijke basis is er, gelet op de algemene indruk van de totale presentatie. De rechtbank verwijst hiervoor met name naar de kleurstelling en gebruikte typografie

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO7643

Zie het origineel