Groot aantal bedrijfsinbraken opgelost

Utrecht 15-04-2004 - Na uitgebreid rechercheonderzoek zijn 10 verdachten aangehouden die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor tenminste 40 bedrijfsinbraken, waarbij voornamelijk kluizen werden gekraakt.

In april 2003 startte een Bovenregionaal Recherche Team van de politie Regio Utrecht / Kennemerland een onderzoek naar een groep bedrijfsinbrekers in de leeftijd van 25 tot 29 jaar, afkomstig uit Utrecht, Houten en Nieuwegein. Naar aanleiding van informatie uit een ander onderzoek van de politie Regio Gelderland Midden en informatie van de Politie Regio Utrecht werd het onderzoek gestart.

Tijdens dit onderzoek kwam naar voren dat een groep van 10 verdachten in wisselende samenstelling op pad ging door heel Nederland. Bedrijven in o.a. Utrecht, Sittard, Den Helder, Hengelo en Capelle aan den IJssel werden het slachtoffer.De verdachten zijn in de periode van november 2003 tot en met februari 2004 aangehouden.

De verdachten gingen zeer professioneel te werk. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachten eerst op voorverkenning gingen om vervolgens hun slag te kunnen slaan. Zo werd eerst het alarm onklaar gemaakt van het pand en werd vervolgens ingebroken. In enkele gevallen werd een gat in het dak/ muur gehakt om toegang te krijgen tot het pand. In het pand ging men op zoek naar de kluis en deze werd in alle rust opengebroken. De verdachten verdwenen vervolgens met de buit, veelal geld en reden weer terug naar Utrecht. In één bedrijf werd voor bijna 300.000 euro aan geheugenchips weggenomen.

Bij de inbraken werd een totaal bedrag van 400.000 euro buitgemaakt. De schade die aan de bedrijven werd aangericht is een veelvoud van dit bedrag. De buit ging volledig op aan luxe goederen, autos en gokken. Tegen de verdachten wordt vermoedelijk een ontnemingvordering ingesteld.

Vier verdachten zitten op dit moment nog vast. Alle verdachten moeten binnenkort voor de rechter verschijnen in Utrecht. De benadeelde bedrijven hebben bericht ontvangen dat de politie hun aangifte heeft behandeld.