Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

VNG presenteert modelgedragscode voor ambtenaren (15/04/04)

De VNG heeft vooruitlopend op de verplichte gedragscode een modelgedragscode voor gemeenteambtenaren ontworpen. Deze modelgedragscode is opgesteld door het College voor Arbeidszaken (CvA) en afgestemd met de vakbonden.

Naar verwachting zal de verplichte gedragscode voor ambtenaren en het verplicht afnemen van de ambtseed nog dit jaar in werking treden. Een voorstel tot wijziging van de Ambtenarenwet hiertoe is reeds in februari 2004 aan de Tweede kamer aangeboden.

Essentieel voor de effectiviteit van een gedragscode voor ambtenaren is het voorbeeldgedrag van bestuurders en management. Van belang is ook dat een code aansluit op de dagelijkse praktijk binnen de organisatie. Kernwoord van de handreiking is dat een gedragscode een eigen product van de gemeente moet zijn waarin de waarden en normen van de organisatie worden weerspiegeld. Met deze handreiking wil de VNG de discussie hierover binnen gemeenten stimuleren.

De leden van de VNG ontvangen de handreiking deze week. De tekst van de modelcode is voor hen ook digitaal beschikbaar. GeĂŻnteresseerden kunnen de handreiking bestellen bij de VNG-uitgeverij.

College voor Arbeidszaken
Het College voor Arbeidszaken (CvA) is het werkgeversverband van alle gemeenten in Nederland en behartigt namens de VNG de belangen van de gemeenten in hun rol van werkgever. Het CvA voert onderhandelingen met de vakcentrales over de arbeidsvoorwaarden voor de sector Gemeenten. Het informeert en adviseert de gemeentelijke werkgever op het terrein van rechtspositie en arbeidsvoorwaarden. Het CvA is lid van het Verbond Sectorwerkgevers Overheid.