Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


15 april 2004


Onderwerp: onderzoek snelkraken afgerond.


Het politieteam dat een groot aantal snelkraken in de Achterhoek en Limburg-Noord onderzoekt heeft naast de eerdere aanhoudingen de afgelopen periode nog eens 11 verdachten aangehouden. Het aantal aangehouden verdachten is hiermee op 16 gekomen. De verdachten, die soms in wisselende samenstelling opereerden, worden van zo'n 25 snelkraken verdacht, waarbij zij het voornamelijk rookwaren hadden voorzien. Naast deze kraken worden betrokkenen verdacht van diverse autodiefstallen en het kweken van hennep.Vijf verdachten blijven voorlopig ingesloten.


Op 27 januari j.l. werden tijdens een gerichte politieactie in Oss op verschillende locaties vijf jongemannen (17 t/m 22 jaar) aangehouden die verdacht werden van het plegen van diverse snelkraken. Het Rechercheteam dat de misdrijven onderzocht zag overeenkomsten in de werkwijze bij kraken in Noord-Limburg en de Achterhoek. Ze bleken mogelijk door dezelfde dadergroep te zijn gepleegd. Toen een snelkraak in Gennep bij het team bekend werd kon nadien een link worden gelegd naar snelkraken in Overloon en Winterswijk.


Tijdens de politieactie werden diverse in schuurtjes ingerichte hennepkwekerijen aangetroffen en deze werden door de lokale politie ontmanteld. De verdachten werden overgebracht naar diverse politiebureaus in de regio Noord- en Oost-Gelderland en daar verhoord.


In de afgelopen weken heeft het rechercheteam nog tien mannen en één vrouw uit Oss (17 t/m 43 jaar) aangehouden en over diverse misdrijven verhoord. Naast de reeds genoemde locaties worden de mannen ook verdacht van snelkraken in Siebengewald en Ottersum. In sommige plaatsen werd meerdere malen een snelkraak gepleegd !


Uit onderzoek bleek, dat de verdachten gebruik maakten van gestolen auto's en ook hier kon het team een vinger achter krijgen. De autodiefstallen werden meestal in de omgeving van Oss en Nijmegen gepleegd en bij diverse doorzoekingen heeft het team auto-onderdelen gevonden die van de gestolen auto's afkomstig bleken te zijn. Eén auto werd na een woninginbraak in Nistelrode meegenomen en vervolgens bij een snelkraak gebruikt.


De totale schade van de snelkraken wordt op tienduizenden euro's geschat, waarbij de braakschade vaak groter was dan de buit.


Einde bericht


Nadere informatie:

Politievoorlichting

055 - 548 60 52

055 - 548 6058



---- --