Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 april 2004


Bijdrage van de PvA-fractie aan het verslag over het wetsvoorstel oprichting Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Woordvoerder: Peter van Heemst, 06 1830 58 37


De leden van de PvdA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel.


Zij hebben een aantal vragen en opmerkingen.


Allereerst willen zij weten waarom het CCV ook als taak krijgt het doen van financiële verstrekkingen. Wordt hier gedoeld op het toekennen en/of uitbetalen van subsidies of gaat het om andere financiële verstrekkingen?


In de tweede plaats vragen zij zich af hoe te zijner tijd kan worden vastgesteld of het CCV al dan niet het beoogde resultaat heeft opgeleverd. Wordt hiervoor een controleerbare doelstelling vastgelegd? Zo ja, welke is dat? Zo neen, hoe zal het functioneren dan wel na verloop van tijd worden beoordeeld?


In de derde plaats vragen deze leden waarom andere landelijke organisaties op het terrein van preventie en veiligheid niet bij dit initiatief zijn ingeschakeld? Zij wijzen met name op organisaties die zich richten op het tegengaan van geweld op straat of op de belangen van verkeersslachtoffers. Zijn dit type organisaties uitgenodigd om te gaan meedoen in de CCV? Zo ja, wat was hun reactie en zo neen, waarom is daarvan afgezien?


In de vierde plaats willen de leden van de PvdA weten hoe ver de oprichting van regionale platforms voor criminaliteitsbeheersing zijn gevorderd en welke relatie wordt gelegd tussen het CCV en deze regionale platforms.


In de vijfde plaats vragen deze leden een toelichting op de bijzondere positie die het Nationaal Platformcriminaliteitsbeheersing voorlopig blijft innemen. Dit NPC zal immers niet direct opgaan in het CCV. Kan worden verduidelijkt welke inhoudelijke complexiteit dit in de weg staat?


Deze leden willen nu al laten weten dat ze weinig vertrouwen hebben in de ingewikkelde en bureaucratische structuur met een programmaraad, een raad van toezicht en een college van deskundigen. Kan dit niet veel eenvoudiger worden opgezet?


Tot slot zijn zij verbaasd over het onderbrengen van beheer en toezicht van het CCV bij Justitie in plaats van BZK. Wat verzet zich ertegen om dat te doen bij BZK, het veiligheidsminsiterie bij uitstek.