Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Meer waarborgen voor Nederlandse domeinnamen
Nummer: 525

Datum: 15-04-2004


Bij abrupte uitval van de één miljoen internet-domeinnamen, die eindigen op .nl kunnen de kosten die bedrijven, instellingen en consumenten moeten maken om noodgedwongen over te stappen naar andere domeinnamen oplopen tot bijna een half miljard euro. Er ontstaat direct maatschappelijk productieverlies bij aanbieders van diensten op internet van ruim één miljoen euro per dag, vooral door het wegvallen van inkomsten uit verkeersminuten en on line-advertenties. Dat zei minister Brinkhorst van Economische Zaken vandaag op het congres van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).
De kans dat dit gebeurt is weliswaar klein, maar het geeft aan hoe afhankelijk de economie en de maatschappij zijn geworden van het .nl domein. Bij een minder onwaarschijnlijk scenario als het tijdelijk bevroren zijn van de registratie van domeinnamen onder .nl, kan dit tot 75 miljoen euro kosten.
Deze bedragen staan in een onderzoek dat bureau Stratix heeft gedaan naar de economische en maatschappelijke gevolgen van het eventueel uitvallen van het .nl-domein. De resultaten van dit onderzoek zal minister Brinkhorst gebruiken voor zijn beleid op het gebied van de continuïteit van het .nl-domein en de rol die de overheid daarbij zou moeten vervullen.
Om de continuïteit van de registratie van de domeinnamen te allen tijde te waarborgen zal de minister met de SIDN overleggen om te bezien welke zaken gezamenlijk opgepakt kunnen worden. Voor een deel voorzien de plannen van het ministerie in aanpassing van de Telecommunicatiewet. Hiermee beoogt de overheid enige zeggenschap te krijgen over de uitgifte en registratie van domeinnamen, zodat ook de soevereiniteit over het .nl domein gewaarborgd blijft. Daarmee wordt aangesloten bij gelijksoortige initiatieven in verschillende EU-lidstaten.
Minister Brinkhorst blijft voorstander van zoveel mogelijk zelfregulering, zoals dat nu bij het beheer van domeinnamen, maar dan wel met de nodige randvoorwaarden en waarborgen vanuit de overheid. Dit jaar begint het raadplegen van de markt om in 2005 een wetsvoorstel te kunnen indienen.