Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

15 april 2004

Nr. 04/087

Arbeidsinspectie pakt opnieuw tuinder met illegalen aan

De Arbeidsinspectie heeft tijdens vijf kort na elkaar uitgevoerde inspecties bij dezelfde tuinder in het zuiden van het land iedere keer illegale werknemers aangetroffen. Tegen de betrokken tuinder wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij maakt stelselmatig gebruik van illegale werknemers.

Bij de tuinder heeft de Arbeidsinspectie half maart 11 illegale arbeiders aangetroffen. Daarna is de Arbeidsinspectie nog 4 keer langs geweest voor hercontroles, waarbij in totaal zo n 40 illegalen werden aangetroffen. Eén van deze controles vond plaats in het weekend. De Vreemdelingendienst heeft de illegalen aangehouden. De Arbeidsinspectie maakt gebruik van wat zij noemt de verlammende aanpak , waarbij door steeds te controleren de tuinder onder druk wordt gezet.

Volgens de Arbeidsinspectie maakt de betrokken tuinder gebruik van een verboden constructie met illegale Poolse werknemers. De constructie bestaat uit de verkoop van de oogst aan een Poolse onderneming, die door Poolse arbeiders van het land wordt gehaald. Met deze constructie ontduikt de tuinder de betaling van premies en belastingen. Naast de Arbeidsinspectie bestrijdt ook de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) deze fraudeconstructie.